socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého od neznámého autora pochází přibližně z druhé čtvrtiny 18. století a nachází se v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie před jeho západním průčelím. Je obklopena trávníkem a stromy. Socha stojí na hranolovém soklu umístěném na základu, který je zapuštěn do terénu. Sokl má čtvercový půdorys s pravoúhým odsazením v nárožích. Patka soklu je ve spodní části rozšířená a obvodovou profilací se zužuje a plynule navazuje na dřík. Na všech bocích dříku jsou obdélná zrcadla s obloukově vykrojenými rohy. Dřík je zakončen krycí deskou s profilovanou římsou. Socha světce stojí v kontrapostu na plintu umístěném na profilovaném podstavci, který tvarově vychází ze soklu – má též vykrojené rohy. Sv. Jan Nepomucký je zobrazen v tradičním ikonografickém pojetí s krucifixem na hrudi, jehož vertikální břevno, podpírané oběma rukama je orientováno diagonálně. Na hlavě má posazený biret a kolem ní svatozář s pěti pěticípými zlacenými hvězdami. Tvář hledící lehce vzhůru mu lemují krátké vousy a jemně zvlněné vlasy k uším. Přes ramena má světec přehozenou almuci, která mu sahá zhruba pod lokty a spodní okraj má zdobený zatočenými střapci. Pod pláštěm má rochetu, jejíž spodní lem je u kolen zdoben vegetativním motivem. Spodní šat – klerika - mu spadá až k nohám a vyčnívá zpod ní špička pravé boty. Detaily roucha jsou poměrně realisticky propracovány.