radnice

Stará radnice čp. 3 je v podstatě nárožní zděná hladce omítnutá patrová budova postavená na obdélném půdorysu pod valbovou střechou krytou raženými taškami. K západní části jižního průčelí bylo šikmo přistavěno dvorní křídlo pod sedlovou střechou. Objekt radnice je nepodsklepen, pouze jeho mladší dvorní křídlo. Před poslední opravou byla střecha radnice dvojitě kryta pálenými bobrovkami na řídké laťování. Do kouta mezi dvorní křídlo a radnici je vestavěn přístavek se sanitárním zařízením s plochou mědí pobitou střechou. Od sousedního řadového domu čp. 4 (na západní straně) je radnice oddělena soutkou. Budova má jednoduchý sokl a na různých průčelích různě profilovanou korunní římsu. Okna jsou dvojitá dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá, před poslední opravou šestitabulková osazená v líci fasády, dnes čtyřtabulková (dolní tabulky dvojnásobné výšky horních) osazená v mělkých špaletách štukových šambrán, které jsou tvořeny vnějšími obrysovými lištami. Severní hlavní vstupní průčelí je sedmiosé, rozdělené čtyřmi lisénami na 3 + 1 + 3 osy. Jeho vodorovné členění je doplněno pásovou kordonovou římsou, v dolní části profilovanou. V přízemí jsou lisény na nárožích nahrazeny štukovým armováním a ve střední ose jsou dvoukřídlé dovnitř otvíravé rámové dveře osazené v jednoduchém štukovém ostění. Před poslední opravou tam byly osazeny dveře pravé o šesti výplních (ty prostřední téměř 4 x vyšší než ty horní a dolní) s kanelovaným okopným prknem a s klapačkou vyřezanou ve tvaru provazce. Dnes jsou nahrazeny dveřmi novými, obdobnými, s klapačkou již ne ve tvaru provazce. V této střední čtvrté ose je nad korunní římsou velký dvouetážový a dvouosý sedlový vikýř. Ve spodní etáži má při nárožích pilastry, které navazují na lisény v patře pod nimi. Nad okny a mezi nimi je štukový letopočet: “1606”. Horní etáž tvoří štít s volutovými křídly (voluty dnes nedodělány), který je završen trojúhelným frontonem neseným dvěmi lisénami. Římsy frontonu byly původně dosti bohatě profilovány. Okna dolní etáže jsou od výše popsaných menší, jednoduchá a mají stejně velké tabulky, okna horní etáže jsou ještě menší, též jednoduchá, jednokřídlá a dvoutabulková. Na střeše vikýře osmiboká věžička s cimbálem pod spíše zvonovou než cibulovou stříškou - vše pobito měděným plechem. Východní boční průčelí je tříosé. Západní boční průčelí, obrácené do úzké soutky, má v přízemí na jižní straně průduch a nad ním v patře okno. V patře, jižně od středu je soutka přerušena bývalým arkýřem (kterým přestal být po výstavbě sousedního domu) dodnes existujícího prevétu, který má na severní a jižní straně po okénku. Jižní dvorní zadní průčelí je v nezastavěné východní části dvouosé, přičemž okno v 1. ose v přízemí je dnes zazděno. Jeho dnes novodobě profilovaná korunní římsa byla před poslední opravou pouze fabionová, odsazená. Přístavek se sanitárním zařízením má novodobé výplně otvorů, v patře tři malá okénka, v přízemí zasklené dvoukřídlé dveře a východně od nich dvoukřídlé okno v malém přízemním přístavku pod měděnou pultovou střechou o velmi malém sklonu. Východní průčelí dvorního křídla je dvouosé, výplně otvorů má novodobé, v patře jedno okno trojdílné trojkřídlé, druhé dvoukřídlé, v přízemí jsou zasklené dveře a dvoukřídlé okno. Do béžovými dlaždicemi obloženého soklu zasahuje čtvercové okénko od sklepa. Západní průčelí dvorního křídla, obrácené do dvora sousedního domu čp. 4, mělo před poslední opravou pouze jedno okno v přízemí.