sloup se sochou Ecce Homo

Sloup se sochou Ecce Homo stojí na terase napravo vedle východního vstupního zádveří kostela sv. Mikuláše, mezi druhou a třetí osou fasády. Dílo je obrácené čelem k východu, k obci, pozadí mu tvoří východní obvodová stěna kostela. Skládá se z podstavce, tordovaného korintského sloupu a vlastní sochy Krista v ikonografickém výjevu Ecce Homo. Zhotovené je z pískovce, soklová architektura včetně dříku sloupu z pevného hrubozrnného, patka, hlavice sloupu a figura z měkčího jemnozrnného. Deska na čelní straně dříku podstavce je z bílého mramoru. Fundament je čtvercový, jen mírně vystupuje nad terén. Na něm je usazen čtyřboký článkovaný podstavec. Masivnější soklová část přechází ustupující profilací na hladký pilířový dřík, ve kterém je z čelní strany vsazena mramorová nápisová deska. Je svisle obdélná, přisazena je k hornímu okraji. Podstavec završuje římsová desková hlavice. Na ní spočívá čtverhranný plintus sloupu a dvojitá oblounová patka. Hladký tordovaný sloup je zakončen zjednodušenou korintskou hlavicí s jednou úrovní akantů. Na vrchol je osazena figura Krista v podživotní velikosti. Ježíš má ruce vpředu zkřížené a svázané. Svrchní plášť má sepnutý na hrudi. Stojí v kontrapostu s levou nohou uvolněnou, hlavu otáčí doprava, shlíží dolů.