socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna v jihovýchodním koutu terasy, která vyrovnává jinak klesající terén před východním podélným průčelím kostela sv. Mikuláše. Dílo je obrácené čelem k východu, k obci. Skládá se z fundamentu, poměrně vysokého podstavce, článkovaného plintu a vlastní sochy sv. Jana Nepomuckého. Zhotovené je z pískovce, palmeta a svatozář jsou kovové, černé. Na jednom obvodovém stupni čtyřhranného fundamentu je osazen vyšší hranolový podstavec. Soklová partie podstavce je prostá, ustupující přechodovou profilací přechází na dřík, od kterého je oddělena prstencem. Dřík čtvercového průřezu je rovněž prostý, bez nápisu, bez zrcadel. V horní části ho v toskánském duchu obepíná další prstenec. Podstavec je završen římsovou deskovou hlavicí. Na podstavec dosedá naopak bohatě tvarovaný a zdobený, článkovaný plintus. Dřík má v dolní partii vypuklý, směrem nahoru se kónicky v křivce zužuje. Kónická část je zdobena ze tří stran festony. Čelní feston vynáší navíc svisle oválnou prázdnou kartuši. Dřík plintu je ukončen vyloženým oblounem jako římsou, nad ním leží již vlastní užší čtvercová podnož sochy. Světec stojí v kontrapostu, s levou nohu v koleni uvolněnou. Postava je spirálovitě vytočená. Jan je oděn do kanovnického roucha, na hlavě má biret. Svrchní rocheta má okraj zdobený krajkou, kryta je navíc u krku sepnutou kožešinovou almucí. Pravým náručím podepírá světec kamenný krucifix, ke kterému sklání hlavu. V levé svěšené ruce drží kovový atribut, palmetu. Vrchní část hlavy akcentuje kovová svatozář s pěti hvězdami.