opěrná zeď se s dvěma schodišti

Opěrná zeď je postavena kolem návrší kostela ze smíšeného zdiva a většinově je omítnuta pouhým nahozením malty, korunu má krytou naplocho položenými cihlami se spádem k vnitřnímu líci. Rozdíl úrovně terénu před a za zdí činí cca 1 až 2 m. Nejexponovanější západní a jihozápadní část je z režného čedičového zdiva. Na jižní straně západní a na východním konci části jihozápadní části se do zdi vkliňují dvě schodiště. Nároží u těchto schodišť jsou armována cihelným zdivem s hladkou omítkou napodobující bosáž z kvádrů. Koruna tohoto úseku je kryta pískovcovými deskami, do nichž je osazen cca 60 cm vysoký železný plot. Ten je snýtován ze svislých prutů čtvercového průřezu a z vodorovných pásů (ze dvou dole a ze dvou nahoře), která tak vytváří uprostřed obdélná pole, která jsou doplněna tordovitě stočenými diagonálami. Západní hlavní schodiště vede k hlavnímu západnímu portálu kostela a je v jeho podélné ose. Má šest pískovcových stupňů s profilovanými podstupnicemi. Zeď se zalamuje na strany schodiště i s plotem. Jižní boční schodiště vede k přechodu přes průjezdní komunikaci, na jejíž druhé straně stojí farní budova čp. 2, má deset pískovcových stupňů a zeď se zalamuje na jeho západní stranu bez plotu. Jihovýchodní část zdi stojí mezi jižním schodištěm a západním průčelím budovy Obecního úřadu Řehlovice (dům čp. 1 na stavební parcele č. 34/1), ke kterému je přizděna zhruba v jeho polovině. Severní a východní část má zhruba půloválný půdorys několikrát se zalamující v tupých úhlech. Stojí mezi severním nárožím západní části a severozápadním nárožím Obecního úřadu Řehlovice. V severní části je hranice areálu tvořena pletivovým plotem v kovových sloupcích.