most

Historická dopravní stavba mostu přes řeku Ploučnici na staré cestě mezi labským brodem do Podmokel s přípojkou ze Starého města a původním Děčínem v současnosti převzala funkci pěší lávky a cyklostezky. Objekt se dnes nachází v bezprostřední blízkosti rozsáhlé dopravní stavby, průtahu silnice I. třídy značené I/13 městem Děčín, jehož hlavní součástí je tzv. nový děčínský most. Jde o pozdně gotický kamenný most o čtyřech valených klenebních polích, jehož střední kamenný pilíř byl v baroku doplněn sousoším. Dlouhý je přibližně 90 metrů, široký bez pilířů 4,8 metru a nad hladinou se klene do výšky okolo 7 metrů. Opatřen je poprsní zídkou s charakteristickým zubořezem z kvádrů. Most je vystavěn z místního labského (tj. středně až hrubozrnného křemičitého pískovce s železitými a jílovými přísadami) pískovce. Mostovka je novodobě zadlážděná drobnou žulovou kostkou ve vějířové skladbě. Spáry jsou zatřené do líce kamenného pláště, kameny nejsou maltou přetřeny. Malta na pilířích a obloucích byla při posledních opravách hlazena ocelovou spárovačkou, malta na zábradlí je hrubší, pouze stržená.