boží muka

Barokní boží muka se nacházejí v areálu děčínského lesoparku u ulice Lužická za kovovým plotem. Umístění památky není původní, v minulosti byla snad čtyřikrát přesunuta. Pískovcový sloup stojí ve svahu a je posazen na stupňovitém čtvercovém základu. Má hranolový, konkávně projmutý podstavec, který má v čelní straně v rytém orámování se skosenými rohy dataci „ML / 1756“. V soupisu soch děčínské farnosti, který sestavil 12. srpna 1836 místní děkan P. Johann Niklas, byl sloup uveden jako „statue Matky Boží Bohosudovské“. Dle archivního pramenu by se na zadní straně soklu měly nacházet nápisy: „C. L. R. (Christoph Lorenz Richter). HK (Hans Kromer). HW (Hanns Windrich). CF (Christoph Filipp).“ Už při posledním restaurátorském zákroku v roce 2009 však nápisy nebyly čitelné. Sokl je od dříku oddělen profilovanou hlavicí. Patka je tvořena oblounem a na něj navazuje hladký dřík s entazí. Sloup je zakončen prstencem, na kterém je posazena hlavice na kvádrovém nástavci. Hlavice není původní, dříve byla reliéfně pojatá, ale během minulého restaurátorského zásahu byla vyměněna za kopii. Podoba reliéfu se nezachovala. Nyní má hlavice konvexně ve spodní polovině a následně konkávně v horní polovině řešené boky. Zadní strana je hladká, čelní plocha je zrobena rytou linkou. Hlavice je zakončena jednoduchou profilovanou římsou. V ní je připevněn zlacený kříž s pěti zdobnými hroty na okrajích ramen.