morový sloup

Barokní morový sloup se nachází ve střední části městského parku pod vrchem Kvádrberkem. Byl zde umístěn jako upomínka na starý děčínský morový hřbitov. Jedná se o nejstarší pomník umístěný v parku. Pro děčínský morový hřbitov posloužila městská louka, která zabírala plochu dnešní Sládkovy a Kaštanové ulice. Pískovcový sloup stojí ve svahu parku na plintu s čtvercovým půdorysem a je zhotoven dle toskánského řádu. Patka je tvořena oblounem a na něj navazuje hladký dřík s entazí. V dolní části dříku je vytesán letopočet 1672, který se pravděpodobně váže k morové nákaze, která v tomto roce Děčín postihla. Sloup je zakončen prstencem, subtilnější profilovanou hlavicí a zlaceným křížkem na obdélném, konkávně projmutém a ve vrchu zúženém podstavci.