hospodářská budova

Hospodářská budova stojí na severozápadní straně zámeckého dvora, mezi bývalou bránou zv. “zámeček” a bývalou stodolou. Dnes je využita jako koňská stáj. Hospodářská budova stojí na severozápadní straně zámeckého dvora, mezi bývalou bránou zv. “zámeček” a bývalou stodolou. Dnes je využita jako koňská stáj. Jedná se o hladce omítnutý přízemní nepodsklepený objekt s podkrovním polopatrem otevřeným do krovu, postavený ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu, pod sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Budova má nová dřevěná jednoduchá dvoukřídlá šestitabulková dovnitř otvíravá okna s izolačními dvojskly, osazená ve špaletě. Orámována jsou štukovými pásovými šambránami. V podkrovním polopatře jsou sdružená okénka jednokřídlá o jedné tabulce osazená v okoseném ostění. Průčelí vrcholí fabionovou korunní římsou. Jihovýchodní hlavní dvorní podélné průčelí je osmiosé, v rytmu 5-3. Ve 3. a 7. ose se v přízemí nacházejí pravé dovnitř otvíravé svlakové dveře osazené v pískovcovém ostění. V těchto osách prostupují pult střechy sedlové vikýře. Mají jednoduchý, v podstatě neogotický tvar s křídly a nástavcem zakončeným trojúhelným tympanonem. Ve vikýřích je po žaluziovém dvoukřídlém okně, osazeném ve špaletě s pásovou šambránou. V nástavci se nachází slepý kruhový otvor s pásovou šambránou. Nad přízemím (mezi 1. a 2. osou a ve 3., 5., 6. a 8. ose) jsou skupinky zpravidla tří větracích čtvercových otvorů (velikosti asi 15 x 15 cm) v pásových šambránách. Nad dveřmi v 7. ose je osazena plastika koňské hlavy. Severozápadní vnější podélné průčelí je osmiosé, v rytmu 3-5 os. Ve 2. a 6. ose jsou v přízemí pravé dovnitř otvíravé svlakové dvoukřídlé dveře, osazené v druhotně použitém barokním pískovcovém portále s uchy a dvojitou obrysovou lištou - v 6. ose je jeho kopie z roku 2008, nad nimi (nad podkrovním polopatrem) je po sedlovém vikýři, stejném jako v jihovýchodním průčelí. Nad přízemím (v 1., 3., 5. a 6. ose a mezi 7. a 8. osou) jsou skupinky zpravidla tří větracích jako v průčelí jihovýchodním.