socha sv. Josefa

Jedná se o sochařské dílo tvořené vlastní sochou osazenou na profilovaném podstavci a spolu s ním na vysokém soklu, oboje je vytesáno z pískovce. Socha je obrácena k východu, k západnímu průčelí kostela Narození Panny Marie. Vlastní socha představuje plnovousého muže, dlouhých vlnitých vlasů, v mírně podživotní velikosti, klidně v kontrapostu stojícího (převážně na své levé noze) zahaleného v dlouhý plášť a držícího levicí nahého Ježíška, jemuž se snaží přidržovat nohy pravicí. Muž stojí na plintu, na jehož severním boku je signatura jednoho z restaurátorů: “SEIDL 1937”. Profilovaný podstavec je stejného půdorysu jako níže popsaný sokl. Profilován je pouze v horní polovině, dolní polovina je rovná a na zadní západní straně je na ní ve dvou řádcích vytesáno: “R / 1828”. Vysoký hranolový sokl je zhruba čtvercového půdorysu (s tím, že jeho přední strana je ve střední, podstatně širší části, konvexní) a osazen je na čtyřech soustředných schodišťových stupních s profilovanou podstupnicí. Sokl má vysokou na tři části rozdělenou směrem vzhůru se zužující patku završenou též odsazenou zvonovnicí. Dřík má dole jakousi “římsu” s “kalichovitým” profilem a nahoře je ohraničen profilovanou římsou. Vlastní dřík má na všech stranách po obdélném zrcadle se čtvrtkruhy vybranými rohy a nahoře zvětšené o nastavený půlkruh. V zrcadle na čelní straně již špatně čitelný sedmiřádkový nápis černou barvou, z něhož ve druhém řádku vyniká většími písmeny napsané jméno: “......../ JOSEF /.........”. Kolem sochy je dnes obdélná zatravněná plocha, při jejíchž rozích jsou osmiboké mírně kónické sloupky - mezi nimi byly původně zavěšeny řetězy.