fara

Fara čp. 74 stojí na jižní straně Slepé ulice. Jedná se o patrovou nepodsklepenou zděnou hladce omítnutou budovu postavenou na obdélném půdorysu s valbovou mansardovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Vodorovně je budova členěna bohatě profilovanou korunní římsou, pásovou kordonovou římsou s jednoduchou profilací dole a soklem nahoře. Při terénu je tmavě hnědým kabřincem obložený sokl. Nároží fary jsou zakulacena a dovnitř odsazena. Okna jsou dnes zdvojená čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá s profilovaným poutcem osazená do špalet pískovcových šambrán s obrysovými lištami a uchy s kapkami rostoucích z jednoduše profilovaných podokenních říms. V patře mají okna obdélné parapety a v přízemí jsou opatřeny mřížemi o 5 x 8 prutech. Původní okna byla dvojitá ven a dovnitř otvíravá osazená v líci fasády, byla desetitabulková - 4 tabulky měla horní křídla a 6 tabulek křídla dolní, nahrazena dnešními byla v 70. letech 20. století. Dnes jsou architektonické články fasády natřeny bíle a plochy světle zeleně. Severní hlavní uliční vstupní podélné průčelí je sedmiosé, mělkým středním rizalitem rozdělené na 2 + 3 + 2 osy. Okna patra mají v tomto průčelí suprafenestry nahoře zakončené neúplnými okřídlenými frontony střídavě trojúhelnými a segmentovými, pouze u středního okna (ve 4. ose) je střední část frontonu trojlaločná. Parapety těchto oken mají na křídlech průčelí (v 1., 2., 6. a 7. ose) vpadlá obdélná zrcadla s diamantovým řezem, parapety středního rizalitu (ve 3., 4. a 5. ose) mají tumbový tvar, přičemž ten ve 4. ose má v horní části obdélné zrcadlo. V přízemí je ve střední 4. ose portál hlavního vstupu. Ten je tvořen pískovcovým ostěním s obrysovou lištou a uchy s kapkami v němž je osazena napodobenina původních barokních dveří z doby kolem roku 2000. Jedná se o dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé svlakové dveře rozdělené na vnější straně do čtyř polí vyložených šikmo a na koso kladenými na krajích profilovanými prkénky. Z původních dveří byly použity pouze dvě přítuhy. Nad ostěním supraporta s neúplným roztrženým trojúhelným frontonem, jehož dvě části jsou prohnuty. V ose supraporty je lištou ohraničené obdélné zrcadlo, jehož horní rohy jsou zaobleny a dovnitř odsazeny. V zrcadle byl na plechu malovaný obraz Madony, dnes nahrazen (též na plechu malovaným) obrazem Panny Marie Ochranitelky, původní obraz byl nahoře kryt plechovou stříškou. Okno v 7. ose v přízemí je dole z části zaslepeno. Zazděny jsou tři vodorovné pruty mříže z celkových osmi. Východní boční průčelí je dvouosé, s okny poměrně blízko při nárožích. Severně od středu je k přízemí přizděna ohradní zeď s branou. Jižní dvorní vstupní podélné průčelí bylo původně sedmiosé, po přístavbě “krčku” spojující vlastní faru s vedlejší hospodářskou budovou byly první dvě osy zastavěny čili dnes je průčelí pětiosé. Ve 2. (původně 4.) střední ose celé budovy je pískovcový portál s obrysovou lištou a ušima s kapkami zvýšený o nadsvětlík, též s ušima s kapkami. Dvoukřídlý a dvoutabulkový nadsvětlík je opatřen mříží o 4 x 2 prutech, dveře jsou dnes v podstatě stejné jako v severním průčelí, jsou však pravé a nemají přítuhy. Poslední okno v přízemí v 5. (původně 7.) ose je slepé. V levé části průčelí, nad plochou střechou přistavěného “krčku” je v patře, mezi původní 1. a 2. osou nízký obdélný otvor sloužící asi k větrání a v přízemí (v jakémsi podloubí “krčku”) je v původní 2. ose bývalé okno změněné vybouráním parapetu ve dveře kotelny. “Krček” má ve východním průčelí v patře nad podloubím jedno okno a v západním zakulaceném průčelí v obou podlažích po okně. Okna “krčku” jsou zdvojená jednokřídlá jednotabulková dovnitř otvíravá osazená do špalet. Jeho plochá střecha má spád k východnímu průčelí. Západní boční průčelí je dvouosé, s okny poměrně blízko při nárožích a nemá kordonovou římsu se soklíkem patra. V přízemí je okno v 1. ose zaslepeno a okno ve 2. ose je od spodu sníženo.