Dittrichova hrobka

Hrobka rodiny Dittrichovy je umístěna na jižním konci hlavní osy tzv. nového hřbitova, jihozápadně od centra obce. Objekt s jedním nadzemním a jedním podzemním podlažím stojí na terén vyrovnávající terase. Cihelná stavba s vnějším kamenným obložením je vystavěna nad půdorysem řeckého kříže s půlválcovou apsidou na konci jižního ramene. Hlavní průčelí směřuje k severu. Střední části průčelí dominuje hlavní vstup s obdélným dveřním otvorem s profilovaným kamenným ostěním, který je vyplněn dvoukřídlými železnými ozdobně kovaným dveřmi. Vstup je po stranách rámován dvojicí pilastrů s profilovanými patkami a hlavicemi, které mezi sebou svírají obdélná vpadlá pole. V levém poli stojí na kompozitní konzoli anděl s obrácenou planoucí pochodní v pravé a přesýpacími hodinami v levé ruce. Na konzoli jsou zavěšeny motivy s překříženými akantovými ratolestmi a makovicemi, které jsou překříženy polem s reliéfem kalicha a trnové koruny. Pod tímto motivem je zavěšen feston z makovic a dále věnec s překříženými, dolu obrácenými planoucími pochodněmi. V pravém poli stojí na kompozitní konzoli anděl s květinou v levé ruce (pravá je uražena). Na konzoli je zavěšen motiv s překříženými palmovými ratolestmi, které jsou překříženy polem s šesticípou hvězdou. Pod tímto motivem je feston z růží a dále zavěšená kotva se stuhou nesoucí nápis „RESURREXIT“ a snítkou vavřínu. Pilastry nesou kladí složené z profilovaného architrávu, nezdobeného hladkého vlysu a profilované římsy, na kterou navazuje profilovaná římsa korunní. Kladí je nad postraními pilastry zalomeno a ve střední části je zalomeno v celém úseku mezi prostředními dvěmi pilastry. Nad kladím se vypíná plný oblouk termálního okenního otvoru s profilovaným ostěním, jehož paty spočívají nad postraními pilastry. Vertikálně je okenní otvor členěn kamennými sloupy do třech polí. Sloupy stojí nad středními pilastry a jsou před ně postaveny sochy, socha Pokoje (anděl s palmovou ratolestí) před pravým a socha Spánku (anděl s makovým stonkem) před levým z nich. Trojúhelná vpadlá pole cviklů vyplňují věnce z makovic a palmové ratolesti. Nároží průčelí a celého objektu vůbec, jsou zesílena pod kordónovou římsou směrem dolů se rozšiřujícími opěráky, které jsou opatřeny hrubě tesanou bosáží a uvozeny jsou profilovaným soklem. Nároží, nad kordónovou římsou, jsou pak zvýrazněna lizénami s plochou rustikou. Lizény nesou korunní římsu koncipovanou jako kladí složeného z profilovaného architrávu, nezdobeného vlysu a profilované římsy. Na korunní římsu pak nasedá trojúhelný štít s profilovanou římsou a nárožními akroteriemi. Namísto akroterie ve vrcholu štítu, je zde mezi voluty umístěn latinský kříž s kruhem. Do středu štítu je umístěn v kruhu řecký kříž s projmutými rameny. Jižní průčelí je zcela shodné s průčelím hlavním s tím rozdílem, že spočívá na profilovaném soklu a jeho celá centrální část je vyhrazena půlválcové apsidě. Průčelí apsidy je vertikálně členěno šesti pilastry s profilovanými patkami a hlavicemi do pěti polí, která jsou pročleněna pouze vpadlými obdélnými poli. Pilastry nesou korunní římsu koncipovanou jako kladí složeného z profilovaného architrávu, nezdobeného vlysu a profilované římsy. Na římsu nasedá poměrně nízká atika nad níž vyrůstá cihelná půlkulová koncha. Západní a východní průčelí jsou totožná a shodně koncipována jako průčelí hlavní. Postraní průčelí však nejsou tak zdobná jako průčelí hlavní. V ose průčelí jsou namísto vstupů obdélná pole s uprostřed umístěným latinským křížem s trojlistým zakončením ramen, čtyřcípou hvězdou v křížení ramen a zavěšeným věncem se stuhou. Postraní pole mezi pilastry, cvikly nad termálním okenním otvorem ani jeho sloupy již nejsou zdobeny. Centrální prostor hrobky je patrně zaklenut českou klenbou, jednotlivá ramena hrobky byla sklenuta krátkými úseky plných valených kleneb a apsidu zaklenula půlválcová koncha.