kostel sv. Vavřince

Jednolodní kostel je zděná omítnutá budova, jejíž obdélná loď je ve středu jihovýchodní a severozápadní strany oble rozšířena. Stejně vysoký, avšak užší obdélný presbytář má trojstranný závěr se střední stěnou situovanou rovně a bočními na koso. K jihovýchodní a severozápadní stěně presbytáře je připojena obdélná sakristie. Jihozápadní průčelí lodi má bohaté architektonické členění, jeho střední část se nachází v mírném rizalitu. Dolní část stěny chrání sokl, který pokračuje i na další strany objektu. V ose rizalitu je umístěn vstup, před nímž je kamenná teráska, přístupná po dvou kamenných schodech. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce jsou osazené v líci, kovové panty i klika se štítkem na pravém křídla mají zdobné provedení. Obě křídla člení tři obdélné výplně nad sebou, střední je vyšší. Kolem dveří je portál se zvýrazněnou patkou a s uchy s kapkou, nad dveřmi je rozeklaný profilovaný trojúhelný fronton. Do prostoru mezi jeho boky zasahuje velký alianční erb s lobkovickým a ditrichštejnským erbem, umístěný na stěně nad vstupem. Fronton nesou dva krátké pilastry bez patky, vyrůstající nad uchy portálu, mezi nimi je vyrytý nápis s letopočtem „ANNO DOMINI / 1.7.0.8“. U obou nároží středního rizalitu je sdružený pilastr s kompozitní hlavicí, stejně je tomu tak i u nároží lodi. Ve stěně mezi rizalitem a nárožími je vyhloubena dosti vysoká nika, zaklenutá konchou a lemovaná šambránou s uchy. Nahoře je šambrána rozšířená do bohaté profilace a doplněná římsou tvaru segmentového oblouku. Niky jsou dnes prázdné. Nad nimi a pod nimi je vpadlé pole – dole čtvercové, nahoře obdélné. Pilastry nesou profilovaný architráv a prosté kladí, nad nímž se zvedá bohatě profilovaná římsa. Ta odděluje horní část průčelí obdobného členění jako dolní partie. Zdejší pilastry však mají jónskou hlavici s rouškou zavěšenou za závity, u nároží je pilastr pouze jednoduchý. Niky mají nahoře orámování vyvýšené a na něm je usazen uzavřený trojúhelný fronton. Horní vpadlé pole chybí a dolní je obdélné, orientované na šířku. V ose rizalitu se nachází velké obdélné okno ve špaletě, rozdělené třemi vodorovnými a dvěma svislými kovovými příčlemi. Zasklené je šestiúhelníkovými tabulkami, zasazenými do olova. Po stranách okna se nachází šambrána, vyvýšená až pod profilovanou nadokenní římsu. Nahoře má ucha s kapkou, v poli mezi římsou a oknem je nízká a široká půlkruhová nika s reliéfem mušle. Pilastry nesou profilovaný architráv a prosté kladí. Průčelí završuje trojúhelný štít s bohatě profilovaným orámováním, v němž je nad středním pilastrem ještě segmentový fronton. Po obou stranách štítu se nachází kulovitý čuček, v jeho vrcholu je zasazený obrysový kříž s kruhovitě rozšířenými konci břeven, doplněný v křížení břeven vždy jedním zvlněným paprskem. Jihovýchodní průčelí tvoří loď a presbytář. Obě části člení lizénové rámy ve dvou úrovních, oddělených plochou římsou – ta probíhá ve stejné úrovni jako profilovaná římsa pod oknem jihozápadní fasády. U jižního nároží lodi je stejný pilastr jako na jihozápadě. V levé ose se nachází zazděný vstupní portál s uchy s kapkou, nad ním je menší obdélné, na šířku orientované okno ve špaletě, rozdělené vodorovnou a svislou příčlí. Lemuje ho šambrána s uchy s kapkou a rozšířenými dolními rohy. V horní partii fasády je větší okno, nahoře zakončené do mírného segmentového oblouku. Umístěné je ve špaletě a zasklené šestiúhelníkovými tabulkami, zasazenými do olova. Rozdělené je svislou a vodorovnou železnou příčlí, doplněnou v křížení ozdobným motivem. Kolem okna je podobná šambrána jako u dolního. Směrem doprava následuje vypouklá část lodi, která je dole bez otvorů. V horní etáži je sdružené okno, tvořené dvěma díly s šestiúhelníkovými tabulkami v olovu. Každý díl zpevňují dvě vodorovné a jedna svislá železná příčle, v obou kříženích se stejným motivem jako v levé ose. Oba díly jsou nahoře zakřivené tak, že spolu vytvářejí segmentový oblouk. Okno má podobnou šambránu jako levá osa. Na vypouklou část lodi navazuje rovný úsek bez otvorů, který je však podstatně užší než úsek na levé straně. Loď má profilovanou hlavní římsu, pokračující i na presbytář. Ten je stejně vysoký jako loď, ale užší. V jeho jihovýchodní stěně je v horní partii podobné okno jako v levé ose lodi, avšak širší. Rozdělují ho dvě vodorovné a dvě svislé železné příčle, opět s ozdobou v kříženích. Obdobná je i šambrána. Dolní úroveň presbytáře z velké části zakrývá obdélná sakristie. Její stěny člení lizénový rám. Na jihovýchodní straně jsou dva otvory vedle sebe. Vlevo je zazděný vstup v šambráně s rozšířenými horními rohy, vpravo okno, zabezpečené vnější mříží. Má šambránu s uchy s kapkou a dolními rohy dole rozšířenými. Obdobnou šambránu má i okno v severovýchodní stěně, které je však orientované na šířku a rozdělené do kříže. Stěny sakristie zakončuje profilovaná hlavní římsa, valbovou střechu kryjí plechové šablony. Také závěr člení lizénové rámy. Jeho střední stěna je rovná a boční šikmé. Dolní úroveň je bez otvorů, v horní je v každé stěně podobné okno jako v levé horní ose jihovýchodního průčelí lodi, avšak o něco užší. Severozápadní strana kostela je obdobou svého protějšku. Loď i presbytář mají sedlovou střechu, závěr půljehlancovou, krytinou jsou plechové šablony.