socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého stojí v dolní části obce při hlavní silnici Mnichovo Hradiště - Mimoň a je orientována směrem k V. Na jednostupňové pravoúhlé podnoži spočívá čtyřboký pilířový podstavec, rozčleněný na sokl (v rozích pravoúhle odstupněn), dřík a hlavici. Hranolový dřík je dole rozšířen postranními volutami a nahoře vrcholí profilovanou římsovou hlavicí, která široce přesahuje obvod dříku. Na jeho čelní stěně je umístěno obdélné, nahoře půlkruhově rozšířené zrcadlo s nápisem. Na podstavec dosedá členitý profilovaný sokl, který se směrem vzhůru zužuje ve tvar komolého čtyřbokého, konkávně prohnutého, jehlanu. Na jeho čelní stěne je umístěna kartuše s boltcovými závitky a s mušlovým hřebínkem. V její vnitřním poli jsou vyryta písmena: S. J. / V. N. Socha byla pravděp. původně polychromována. Na soklu stojí značně schematicky pojatá postava sv. Jana Nepomuckého, zobrazená frontálně. Figura se v důsledku kontrapostu jen mírně prohýbá, váha těla spočívá na světcově levé noze. Hlava s dlouhými a na temeni pěšinkou rozdělenými vlasy je doplněna zlacenou svatozáří s pěti hvězdami. Tvář se střiženým plnovousem je pro sv. Jana Nepomuckého atypická. Světec je oblečen v tradičním zřaseném oděvu s rozhaleným pláštěm. Hlava světce je nepokrytá, biret leží na nízkém pilířku u světcova pravého boku. Světec drží v náručí diagonálně položený krucifix. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého.