vila

Tzv. Weimannův palác stojí na jihozápadní straně ulice Winstona Churchilla, na značně se k jihozápadu svažujícím terénu, proto v jihozápadním průčelí se 1. suterén jeví jako zvýšené přízemí. Jedná se o zděnou hladce omítnutou dvoupatrovou dvěma suterény podsklepenou budovu postavenou pod valbovou střechou, krytou pálenými bobrovkami na husté laťování, v podstatě na obdélném půdorysu. Podkroví bylo druhotně přepatrováno a zobytněno. Přízemí a oba suterény jsou v půdorysu z tohoto obdélníka rozšířeny na jihozápadní straně – při západním nároží. Budova je vodorovně členěna pískovcovým profilovaným soklem, kordonovou římsou mezi přízemím a 1. patrem, jejíž horní pískovcová část je jednoduchá a spodní štuková je profilovaná. Pískovcová korunní konzolová římsa je součástí úplného kladí, jehož vlys je ze štuku a profilovaný architráv opět z pískovce. Nároží budovy (a celé přízemí hlavního severovýchodního průčelí) mají pásovou bosáž jejíž pásy jsou zhruba stejně vysoké jako mezery mezi nimi. Okna má budova zpravidla dvojitá čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá, osazená ve špaletách pískovcových šambrán, dle podlaží různých tvarů. V přízemí mají širokou obrysovou lištu a v místech mezer mezi pásy bosáže jsou přepásány. Jejich součástí je jednoduchá podokenní římsa (kratší než šambrána) podepřená svazkovým klenákem. Nahoře je součástí šambrány profilace dolní části kordonové římsy, která je zde provedena z pískovce. V 1. patře jsou šambrány zakončeny zalamovanou profilovanou nadokenní římsou uprostřed podepřenou konzolou tumbovitého tvaru dole ozdobenou akantovými listy a trojicí kapek a po stranách nesenou volutovými konzolami zakončující jednoduché pilastry. Mezi těmito pilastry dole je parapet zakončený jednoduše profilovanou podokenní římsou, pod níž je čabraka jednoduchého tvaru. Pilastry a parapet mají společný jednoduchý sokl. Ve 2. patře jsou šambrány jednodušší pásové, nahoře se svazkovým hlavním klenákem a dole s jednoduše profilovanou kratší podokenní římsou. To celé je podloženo další vrstvou, která je dole opatřena uchy a nahoře přechází fabionem v jednoduchou nadokenní římsu podpírající již architráv úplného kladí korunní římsy. Odlišnosti budou uvedeny při popisu jednotlivých průčelí. Ve střeše jsou od 90. let 20. století valbové vikýře, v nichž jsou osazena jednoduchá čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá okna s dvojskly. Severovýchodní hlavní uliční podélné průčelí je sedmiosé, rozdělené dvěma krajními rizality na 1 + 5 + 1 osu. Mezi rizality je průčelí rozděleno čtyřmi pilastry s pískovcovými hlavicemi a sokly, další dva (zhruba poloviční šířky) jsou v koutech u rizalitů. Ve středu průčelí, celkem ve 4. ose, je portál hlavního vstupu. Ten tvoří jednoduše profilované kamenné ostění zaklenuté mírně stlačeným obloukem a převýšené hlavním svazkovým klenákem. v něm jsou osazeny dvoukřídlé pravé vyřezávané dovnitř otvíravé rámové dveře o dvou výplních, nad nimi nadsvětlík o jedné okenní tabuli opatřený mříží s osmi svislými uprostřed výšky do kuželky vytvarovanými pruty. Ve 2. a v 6. ose jsou pod okny v přízemí dvoukřídlé pravé dovnitř otvíravé rámové dveře o dvou zasklených a zamřížovaných výplních, které vedou na mezipodesty schodišť mezi přízemím a 1. suterénem. Jsou osazeny do špalet bez šambrán. Okna suterénu jsou zde nízká, v 1., ve 3., v 5. a v 7. ose, opatřená mřížemi. Ve střeše je ve 2. až 6. ose pět vikýřů a nad nimi čtyři volská oka mezi těmito osami. Jihovýchodní boční průčelí je tříosé, přičemž okno v 1. ose 1. patra je slepé. Okna v přízemí jsou prodloužena dolů, tak že jsou z nich téměř okna francouzská, jejich šambrány vyrůstají z úseků soklu, který se sem zalomil přes východní nároží ze severovýchodního hlavního průčelí. Šambrány proto nemají podokenní římsy, které jsou těmito úseky soklu nahrazeny. Tyto úseky soklů stojí na kordonové římse mezi přízemím a 1. suterénem, která je obdobná jako kordonová římsa mezi přízemím a 1. patrem, ale je o něco mohutnější. V 1. suterénu má průčelí tři mělké pravoúhlé niky s okoseným ostěním. V 1. ose je v nice dvojité čtyřkřídlé čtyřtabulkové dovnitř otvíravé okno osazené do špalety a opatřeno mříží. Okno nemá šambránu, má pouze jednoduchou pískovcovou podokenní římsu. Ve 2. a ve 3. ose jsou garážová dvoukřídlá pravá ven otvíravá rámová vrata o čtyřech výplních, z nichž horní jsou zasklena a opatřena mřížemi. Vrata nejsou původní, byla zhotovena nově, do trochu rozšířených otvorů, s použitím některých původních prvků, například mříží. Mezi nikami jsou malá zamřížovaná okénka. Ve střeše jsou (mezi osami) dva vikýře. Severozápadní boční průčelí je tříosé, přičemž okna ve střední 2. ose jsou v 1. a ve 2. patře sdružená a v 1. patře v 1. a ve 3. ose okna nejsou. Okna v přízemí jsou prodloužena dolů, tak že jsou z nich téměř okna francouzská, jejich šambrány vyrůstají z úseků soklu, který se sem zalomil přes severní nároží ze severovýchodního hlavního průčelí. Šambrány proto nemají podokenní římsy, které jsou těmito úseky soklu nahrazeny. Tyto úseky soklů stojí na kordonové římse mezi přízemím a 1. suterénem, která je obdobná jako kordonová římsa mezi přízemím a 1. patrem, ale je o něco mohutnější. V 1. suterénu je průčelí čtyřosé, okna jsou zde (jako i v jihozápadním průčelí) dvojitá čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá osazená do špalet bez šambrán, ale s mřížemi, pouze s jednoduchou pískovcovou podokenní římsou. Na pravé straně je průčelí rozšířeno o přízemní rizalit zimní zahrady. Rizalit má v bosovaném přízemí velké slepé okno s jednoduchou pískovcovou šambránou vyrůstající z úseku soklu jako u vedlejších oken v průčelí. V 1. suterénu má dvě okna, z nich pod druhým je dnes zazděné jedno okno 2. suterénu. Jihozápadní zadní zahradní podélné průčelí je v patrech sedmiosé, rozdělené dvěma krajními rizality na 1 + 5 + 1 osu, přičemž střední část je rozdělena různými odstupy na 1 + 3 + 1 osu. Z bočních průčelí se na něj zalamuje kordonová římsa mezi přízemím a 1. suterénem. V úrovni 2. suterénu má jednoduchý pískovcový sokl. Okna ve střední části jsou bez šambrán, pouze s úzkou jednoduše profilovanou podokenní římsou, výjimku tvoří okno ve střední 4. ose 1. patra, které je změněno na dvoukřídlé pravé dovnitř otvíravé dveře s dvoukřídlým nadsvětlíkem, kterými se vstupuje na terasu přízemního rizalitu. Ten je představen před tři střední osy průčelí, v přízemí má v pravém boku úzké dvojité dvoukřídlé okno bez šambrán pouze s podokenní římsou, v levém boku je okno nahrazeno levými dovnitř otvíravými zasklenými dveřmi s nadsvětlíkem, kterými je přístupná níže uvedená terasa. V čele má velké dvojité sdružené trojdílné dovnitř otvíravé okno, jeho střední část je čtyřkřídlá čtyřtabulková, postranní úzké části dvoukřídlé dvoutabulkové. Jeho pískovcovou šambránu tvoří čtyři pilastry jejichž vysoké volutové hlavice nesou jako konzoly segmentový fronton a které vyrůstají z úseku soklu, jako je tomu u šambrán přízemních oken bočních průčelí. V 1. suterénu má rizalit v čele dvě okna, která jsou (jako všude v tomto průčelí) doplněna o pískovcový svazkový hlavní klenák, který zasahuje do spodní profilované části kordonové římsy. Ve 2. suterénu je okno pouze pod druhým oknem 1. suterénu. Okna 2. suterénu jsou na rozdíl od těch v 1. suterénu dvoukřídlá a jsou umístěna v soklu průčelí. K levému krajnímu severozápadnímu rizalitu je přistavěn další přízemní rizalit (zimní zahrady) s terasou na střeše. Rizalit má bosáž jako přízemí hlavního průčelí, v jihovýchodním a jihozápadním průčelí má po velkém osmikřídlém osmitabulkovém dovnitř otvíravém okně v jednoduché pískovcové šambráně. Ta u okna v jihozápadním průčelí roste z úseku soklu, jak je tomu u přízemních oken v bočních průčelích budovy. Pod tímto oknem jsou v jedné ose okna od 1. a 2. suterénu. Okno v jihovýchodním průčelí rizalitu je francouzské, jeho střední dvoukřídlou část tvoří dveře, jimiž je přístupná terasa s kovaným zábradlím nalézající se na střeše rozšíření obou suterénů mezi oběma rizality přistavěnými k jihozápadnímu průčelí budovy. Z terasy vede schodiště do zahrady, nejdříve na její jihozápadní straně (pod tímto ramenem je oválné na výšku postavené zamřížované okno v pískovcové šambráně ozdobené klenáky na všech čtyřech stranách), pak na jihovýchodní a nakonec krátkým ramenem podél středního rizalitu. Z mezipodesty tohoto schodiště (zamřížovanou jednoduše zasklenou stěnou s dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými dveřmi) je přístupný prostor pod terasou. Pravý krajní (jihovýchodní) rizalit budovy má v 1. patře pískovcový balkon nesený dvěma pískovcovými krakorci, přístupný dveřmi, ve které se změnilo tamní okno. Balkon, a také výše uvedené terasy v úrovni 1. patra, mají pískovcové balustrádové zábradlí z kuželek čtvercového průřezu. V přízemí rizalitu je velké okno jako v jihozápadním průčelí rizalitu zimní zahrady. V 1. suterénu má rizalit dvě okna výše popsaná.