vojenská věznice, původně Husarská kasárna

Volně stojící kasárenská budova v západní části opevnění mezi řekami Labem a Metují. Podsklepená jednopatrová obdélná cihelná budova s valbovou střechou, měkkými omítkami okrové barvy a bílými a pískovcovými architektonickými články. Průčelí hladká s pískovcovým soklem, patrovou a korunní římsou a kvádrovou nárožní armaturou (cihelná). Valbová střecha krytá cementovými taškami, s řadou komínů z režného zdiva s římskou pod korunou. Hlavní římsa výrazně profilovaná (kyma, hlavní deska s překapníkem, sima). Patrová římsa jednoduchá vzpíraná oblounem. Západní průčelí o 19 osách, v 10. ose v přízemí pravoúhlý portál s kvádrovým ostěním s klenáky a novým nástupním peronem. V ostěních nová okna, dělná do kříže o 6 tabulích. Jižní průčelí o 4 osách s prostými pískovcovými ostěními, 1. a 4. osa od Z v přízemí a 1. a 3. v patře slepé, ve 3. ose přízemí nový portál s nadsvětlíkem a představěným schodištěm. Sokl stoupá směrem k východu. Okna novodobá dělená do kříže, o 6 tabulích. Východní průčelí o 19 osách. Okna v ostěních se zkosenou hranou, v soklu větráky sklepa. Okna v přízemí se zčásti zazděnými parapety, horní část dělena na 2 křídla o 2 tabulích. Okno v přízemí ve 12. ose od J bez ostění. Severní průčelí o 5 nepravidelně rozmístěných osách - 2 v přízemí blíže středu - ve východní vstupní portál s nadsvětlíkem a s předloženým schodištěm, patře tři osy, ve střední okno se zvýšeným parapetem, západní slepé. Sokl ústupkově stoupá k východu. Podél S. V a J průčelí dochován původní okapní chodník sestávající ze 2 řad pískovcových desek velkého formátu.