kasárna jednoduchá

Obdélná nepodsklepená budova v severní frontě Okružní ulice na spojnici dvojitých kasáren č. II a Jaroměřské brány. Zděná patrová budova cihelná s měkkou omítkou v barvě okrové a bílé, krytá pultovou střechou ve sklonu 30° s bobrovkami. Jižní průčelí pětiosé s pískovcovým soklem, plochou patrovou římsou a profilovanou hlavní římsou. Kamenná ostění obdélných oken i dveří mají rovná nadpraží, ve vnějším líci dekorativně zvýšené segmentem. Dveřní otvor doplňuje nadsvětlík, schodiště osvětluje menší okno s půlkruhovým nadpražím. Všechna okna byla původně zamřížovaná, mříže se nezachovaly. Původně okna jednoduchá desetitabulková s pevným křížem s krycí lištou profilovanou půlkruhem, nyní všechna okna dřevěná dvojitá, převážně šestitabulková, do oken přízemí vloženy nové zdobné netypové mříže. V západní ose přízemí dvojice nepůvodních oken, obě však v originálních ostěních. Východně od vstupu místo okenní osy vrata se segmentovým záklenkem, šambránou a vrcholovým klenákem, vrata dvoukřídlá dřevěná rámová s náplněmi diagonálně skládanými, záklenek prosklený se sluncovým dělením. Na hřebení střechy uprostřed široký čtyřprůduchový komín, nad východní traktovou zdí jednoprůduchový komín, oba nově nad střechou vyzděny v režném cihelném zdivu s betonovou krycí deskou. Severní průčelí novodobě upravené, do úrovně stropu nad patrem se nacházely konstrukce aprovizační (spojovací) chodby a nájezdu na val. Půdní prostor byl osvětlen okny v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi. V současnosti je ze severní strany celkem 10 různých okenních otvorů a novodobá vrata s půlkruhovým záklenkem. V půdní partii dva okenní otvory, jeden zachovalý s ostěním a provlékanou mříží, druhý s třemi částmi ostění.