kostel sv. Petra a Pavla

Kostel s obdélnou lodí, polygonálním presbytářem, sakristií po jeho severním boku a předsíňkami pod západním štítovým průčelím a na severní straně. Presbytář tvořen polygonem o pěti stěnách, stěny pokryty v deseti vodorovných pásech šindelem. V severní a jižní stěně po obdélném okně ve špaletě, s trojúhelným nadpražím. Korunní římsa dřevěná profilovaná, oproti lodi snížená. Střecha sedlová s polygonálním zvalbeným závěrem, krytá šindelem. Na hřebeni v místě polygonálního větvení malý sanktusník zakončený kovaným křížem. Sakristie umístěna v SV koutu při presbytáři a lodi, při severní stěně lodi na ni navazuje předsíň. Vstup do předsíně i do sakristie v zápádních stěnách. Vchody pravoúhlé, v dřevěných zárubních, dveře dřevěné jednokřídlé. Stěny sakristie pokryty šindelem, předsíň bedněna s přelaťováním a na nízkém soklu lícujícím se stěnami. V severní a východní stěně sakristie prolomena okny, dřevěnými dvoukřídlými o 6 tabulkách, zasazených do líce a uvnitř s plnými okenicemi. Střecha nad sakristií a předsíní valbová, pokrytá šindelem. Loď obdélného půdorysu, stěny pokryty ve vodorovných pásech šindelem. Východní štít lodi svisle bedněn s laťováním, bez otvorů. Severní i jižní stěna lodi členěny analogicky třemi okenními osami. Na obou osách blíže presbytáři obdélné okenní otvory zakončené trojúhelným nadpražím jako v presbytáři. Mezi těmito osami, v jižní i severní stěně, prolomeny boční vstupy, dveře jednokřídlé sbité ze širokých prken s malým zaskleným průhledem, dveřní otvor rámován dřevěnou zárubní. Nad oběma vchody valbová stříška krytá šindelem. Na 3. ose při záp. průčelí, ve výšce nad korunou soklu, čtvercový okenní otvor do prostoru pod kůrem. Okna zasazená v líci, dvoukřídlá (4 tabulky) s vnitřními okenicemi. Stěna západního štítového průčelí prolomena dvěma okenními otvory souměrně k ose průčelí (okna shodná jako v bočních stěnách. Na ose průčelí hlavní pravoúhlý vstup, do dřevěných zárubní zasazeny dřevěné dvoukřídlé dveře. Při JZ nároží další pravoúhlý vstup, do dřev. zárubní zasazeny dřevěné dvoukřídlé dveře se dvěma prosklenými okénky. Nad tímto vstupem dřevěným valbovým šindelem krytá stříška. Štít svisle bedněn s přelaťováním, profilované dřevěné římsy kryté šindelem vytvářejí jeho třípatrovou strukturu. V nejnižším patře dva čtvercové průduchy. Střecha sedlová s námětky, krytinou šindel. V úrovni námětkového lomu v obou polovinách pláště dva kruhové průduchy ve volských očích. Uprostřed hřebene dřevěný sanktusník, osmistěnné tělo s cibulí a lucernou a kovanou špicí. Loď, presbytář i vstupní předsíň dodatečně podezděny. Koruna podezdívky kryta šindelem.