kostel sv. Bartoloměje

Orientovaný volně stojící kostel, postavený ze smíšeného zdiva, převažuje kámen, omítnutý měkkou omítkou, sokl a architektonické články kamenné. Jednolodní kostel na půdorysu obdélníka s půlkruhovým závěrem presbyteria. K jižnímu boku kostela přiléhá hranolová věž a sakristie, severnímu jedna kaple a oratoř. Na rozích západního průčelí jsou dvě válcové hmoty točitých schodišť na kruchtu a do krovů. Exteriér: Hlavní západní průčelí má konvexně vypnutá nároží schodišťových přístavků. Průčelí je členěno pilastry vysokého řádu na kamenném soklu. Štukové volutové rokokové hlavice. Na střední ose je vstupní kamenný portál, nad ním šporkovský erb (4 pole, 2x lev, dvouhlavý orel a turek, celé orámováno rokokovým rámcem. Po stranách portálu kamenné pilastry s volutovou hlavicí nesoucí rozeklaný do volut stočený fronton, v nároží s rokokovými vázami. Nad znakem je segmentové okno s kamenným ostěním, archivolta a suprafenestra zdobena rokokovým ornamentem, svislé části ostění vrcholí volutovou hlavicí. Římsa suprafenestry je silně vyložená, profilovaná, štuková. Pilastry (tři po obou stranách štuku) nesou vysokou profilovanou římsu, v horní části silně vyloženou. Nad ní volutový štít s konvexními kamennými nárožími. Ve štítě je nika se sochou sv. Bartoloměje (stojící s knihou, se svatozáří), nika je orámována pilastry nárožními s jemně zdobenou rokokovou hlavicí, archivolta je jemně profilovaná, na středu spodní hrany niky je volutová konzola. Nad nikou probíhá profilovaná římsa. Štít mí po stranách svazkové pilastry s korintskými hlavicemi, nesou silně vyloženou římsu, profilovanou, střední část nad nikou zvednuta do archivolty. Průčelí vrcholí sochou Víry (anděl s křížem), po stranách nad nárožími sochy Naděje (anděl s kotvou) a Lásky (anděl se srdcem). Severní průčelí: konvexní nároží hlavní průčelí přechází v polygonální útvar na skosených stranách vždy s pilastrem, do severní strany už hladký, hmota schodiště přestupuje před loď, na východ je v přízemí vstup s kamenným ostěním s uchy a v prvním a druhém patře jsou obdélná okénka rovněž s kamenným ostěním s uchy. Střešní římsa přechází z hladké fasády po hmotě schodiště na boční fasádu z lodi. Boční fasáda šestiosá: směrem od západu 1., 2., 4. a 5. osa se segmentovými okny s kamenným ostěním a štukovou suprafenestrou, jako nad hlavním vchodem. Pod oknem na 4. ose je boční vstup kamenným segmentovým portálem se supraportou zdobenou rokokovým dekorem, na středu s mušlí, silně vysazená římsa na středu zvednutá do stříšky. Mezi okny probíhají pilastry - viz hlavní průčelí, střešní římsa - viz hlavní průčelí. Na 3. a 6. ose jsou hranolové přístavky boční kaple a vstupu na oratoř. Fasáda těchto přístavků mají do všech volných stran po jednom segmentovém oknu s kamenným ostěním, suprafenestrou viz okna lodi, ale zmenšené. Pod oknem přístavku v severní straně je kamenný portál bočního vstupu se segmentovým obloukem. Hmoty přístavků jsou nižší než loď, střešní římsa je profilovaná, nároží skosené a ustupující. Východní průčelí: závěr: půlválcová hmota se třemi osami oken (okna viz hlavní průčelí) střešní římsa obíhající kolem chrámu pochází i zde, mezi okny pilastry (viz hlavní průčelí). Jižní průčelí: stejné jako severní fasáda, pouze na 3. ose je místo boční kaple hranolová věž, v jádře gotická, v nároží s opěrnými pilíři završenými rokokovými plastikami figurálními. Jižní průčelí věže: v přízemí je malé štěrbinové okénko, v patře okénko s hrotitým ostěním, římsa nad patrem již barokní, nad ní je baldachýnová zvonička dřevěná s oplechovanou stříškou, se zvonem nad ní je kamenná deska slunečních hodin (s nápisem "Ať temno světlu ustoupí"). Nad hodinami probíhá mezipatrová římsa, nad ní je segmentové okno s kamenným ostěním, klenákem ve vrcholu a podokenní římsou. Z východu, západu a severu je ve věži stejné segmentové okno ve druhém patře. Na kamenných krakorcích je vysazený ochoz s kovaným zábradlím, který obíhá kolem věže. Do čtyř stran má věž na ochoze kruhové hodiny. Nad nimi je profilovaná římsa, věž vrcholí cibulovou bání. V přízemí z východu je do věže malý kamenný pravoúhlý portálek. Střecha: lodi je sedlová, střechy bočních přístavků valbové, střecha věže je tvořena cibulovou bání, osmibokou lucernou, nad lucernou věžička s makovicí a křížkem. Střecha je kryta pálenou krytinou, boční přístavky jsou kryty pozinkovaným plechem, rovněž věž má plechovou krytinu. Fasáda je natřena žlutou barvou, štukové prvky tmavě cihlovou barvou. Socha sv. Bartoloměje na průčelí kostela: nadživotní velikost, v kontrapostu. Velká výrazná hlava, v pravici drží nůž a levicí v bok otvírá knihu. Prudké velké záhyby draperie. Andělé se znaky víry, naděje a lásky opět s velkou, energickou modelací hlavy, poněkud naivní pojetí. Plastiky jsou příliš velké k proporcím kostela.