sloup se sochou Panny Marie s Jezulátkem

Sloup se sochou Panny Marie s Jezulátkem stojí v parčíku uprostřed náměstí a je orientován čelní stranou přibližně k JZ. Materiálem je pískovec v přírodní světlešedé barvě. Výška celé kompozice je asi 8 m, samotná socha P. Marie na vrcholu sloupu je ca 1,7 m vysoká. Základnu díla tvoří široká třístupňová podnož čtvercového půdorysu, složená z pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů. Na podnoži spočívá vysoký pilířový podstavec, rozčleněný na mohutný blokový kubický sokl, profilovanou, výžlabkem a zvonovnicí tvořenou patku, čtyřboký dřík s okosenými rohy a vysokou profilovanou a vyžlabenou římsovou hlavici, rovněž na nárožích okosenou. Z podstavce vystupuje přibližně stejně vysoký sloup s oblounovou patkou, hladkým oblým dříkem s entazí a vysokou korintskou hlavicí s akantovým dekorem. Hlavice je kryta čtvercovým abakem, na němž stoji socha Panny Marie s Ježíškem. Frontálně zobrazená stojící postava světice je vyvinuta v kontrapostu. Váha těla spočívá na pravé noze, levá noha je pokrčena v koleni. Hlava je natočena mírně doprava. Panna Marie je oblečena v zřasený plášť a levou rukou drží v náručí sedícího Ježíška. Předmětem ochrany je sloup Panny Marie s Jezulátkem.