stodola usedlosti čp. 26

Částečně roubená, částečně rámová stodola usedlosti čp. 36 v Košíku se nachází v severní části obce, na samém okraji historické zástavby. Terén tvoří v tomto místě poměrně výraznou vyvýšeninu, která obloukem obíhá jádro obce na severní straně. Stodola tak stojí na nejvyšším místě historicky zastavěného území. Ostatní objekty původně trojstranné usedlosti čp. 36 se rozkládaly v mírném svahu jihovýchodně od stodoly. Dodnes zůstal zachován pouze obytný dům, pocházející v současné podobě z 1. poloviny 20. století, ostatní objekty již zanikly. Stodola je obdélná, o rozměrech cca 24 x 10 m, orientovaná delší stranou ve směru jihozápad - severovýchod. Severovýchodní část stodoly o rozměrech cca 16 x 10 m (tedy dvě třetiny celkové délky) má roubenou konstrukci se spoji "na rybinu", jihozápadní část rámovou konstrukci obedněnou prkny. Starší roubená část stodoly je pravděpodobně pozůstatek původně samostatné symetrické jednomlaté stodoly (o rozměrech cca 18 x 10 m), jejíž levý krajní díl byl později odstraněn a nahrazen rozlehlejší rámovou přístavbou. Obě části jsou zastřešeny společnou sedlovou střechou, krytou eternitovými šablonami skládanými nakoso do úzkého rámu. Roubenou část stodoly v současné době rozděluje asymetricky umístěný průjezd s mlatem na tři části. Oplotně jsou roubené, od výšky cca 130 cm je roubení ve střední části nahrazeno širokým obslužným otvorem se sloupky po stranách. Severovýchodní perna je výrazně širší než jihozápadní perna. Její stropní trámy podpírá průvlak nesený dvěma dřevěnými sloupy (jižní sloup s hlavicí). Do severního sloupu je na drážku kotvena roubená příčka, dělící severovýchodní pernu částečně na dvě poloviny. Mlat je na obou stranách v celé šíři otevřen dvoukřídlými vraty rámové konstrukce s výplní ze svislých prken, osazenými v kovových točnicích. Na obou stranách jsou v jednom z křídel vrat umístěna vrátka pro pěší s kovanými závěsy. Jihozápadní perna je přibližně o třetinu užší než severovýchodní perna. Její stropní trám podpírá průvlak vynášený dřevěným sloupem. Jihovýchodní stěna perny chybí (původně pravděpodobně roubená obvodová stěna stodoly). Je nahrazena novějším prostorem mlatu rámové části stodoly, oddělené od roubené perny cca 150 cm vysokou oplotní, kterou tvoří dva trámy s prkenným bedněním. Roubení severozápadní a jihovýchodní obvodové stěny stodoly je na tomto místě kotveno do drážky sloupu tvořícího přechod mezi roubenou a rámovou konstrukcí. Rámová část stodoly navazuje na roubenou část mlatem, otevřeným na obou stranách v celé šíři dvoukřídlými vraty rámové konstrukce s výplní ze svislých prken, osazenými v kovových točnicích. Na obou stranách jsou v jednom z křídel vrat umístěna vrátka pro pěší s kovanými závěsy. Krajní jihozápadní perna je nejužší částí stodoly, oddělená od mlatu cca 150 cm vysokou oplotní, tvořenou dvěma trámy s prkenným bedněním. Krov stodoly (nepůvodní) je jednoduchý, vaznicový, se subtilními stojatými stolicemi (nejsou v každé vazbě). Pozednice je zvýšená, osazená na dřevěných sloupcích nástavby bočních stěn stodoly. Navýšení je obedněno svislými prkny na sraz, stejně jako oba štíty stodoly. Předmětem ochrany je stodola usedlosti čp. 36 na příslušném pozemku.