socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v extravilánu na rozcestí polních cest (přibližně 0,5 km J od vesnice), orientovaná čelem k S. - materiálem je kámen - jemnozrnný pískovec - výška celého díla je cca 3,5 m - výška skulptury cca 1,3 m - na čelní S straně dříku rytý nápis o zřízení sochy s datací 1852 - na zadní J straně dříku fragmenty dnes již nečitelného nápisu Základnu kompozice tvoří jednoduchý štíhlý hranolový podstavec (tradičně členěný na patku, dřík a římsovou hlavici). Stěny dříku jsou členěny vpadlými obdélnými zrcadly, nahoře a dole ve středu půlkruhově ukončenými. S zrcadlo je vyplněno rytým textem. Čelně situovaná, naivisticky pojednaná plnoplastická socha sv. Jana Nepomuckého, která se mírně esovitě prohýbá v důsledku kontrapostu vychází z ustáleného ikonografického typu světce. Váha těla spočívá na levé noze, pravá noha je neznatelně pokrčená v koleni. Sv. Jan je oděn do tradičního kanovnického šatu - kleriky, rochety a mozzety, hlavu kryje biret. V rukou drží v diagonální poloze kříž s krátkými rameny. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na vyznačeném pozemku.