socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v SV části obce, ve svahu pod kapličkou Panny Marie (st.69), orientovaná čelem k S. - materiálem je kámen - jemnozrnný pískovec - výška skulptury je cca 1,7 m. - výška podstavce cca 2,1 m - v záhybech šatu sv. Jana a na většině reliéfů na podstavci jsou dochované fragmenty polychromie - na zadní straně dříku podstavce býval rytý nápis s datací 1782 - na čelní straně soklu rytý nápis s datováním obnovy r. 1897 Základnu kompozice tvoří hranolový, architektonicky bohatý podstavec (tradičně členěný na patku, dřík a volutově vyklenutou římsovou hlavici), který spočívá na nízké dvoustupňové podnoži. Stěny dříku jsou pročleněny mírně zahloubenými poli, ve kterých se nacházejí další světecké postavy v nízkém reliéfu. Na čelní straně je to sv. Vojtěch, na Z straně sv. František Xaverský a na V straně P. Marie Bolestná. Na uražených rozích římsové hlavice, bývali nevelké sochy klečících andílků - dnes zničené. Čelně situovaná, plnoplastická socha sv. Jana Nepomuckého, která se esovitě prohýbá v důsledku kontrapostu, je oděna do bohatě řaseného kanovnického šatu - kleriky, rochety a mozzety (kožešinového krátkého pláště). Fragment biretu drží sv. Jan ve své levé ruce. Ve zvyžené pravé ruce drží kovový křížek.