sýpka

Kamenná, jednopatrová sýpka, postavená pravděpodobně v pol. 18. století jako součást rozsáhlého panského (biskupského) velkostatku. Střízlivá, prostá funkční stavba má obdélníkový půdorys. Sedlová střecha je vetknuta do mohutných zděných štítů a je pokryta taškami bobrovkami.Štíty jsou od průčelí odděleny římsou. Výzdoba štítů je také střízlivá a je řešena maltovým orámováním štítu, lisénou v jeho horní části, která tak štít dělí na dvě pole. V horním menším poli je kruhové okénko, dolní je větší okno s půlkruhovým oblounem, je však slepá. Po stranách štítů a pravděpodobně původně i na vrcholu jsou piniové šišky. Stěny a štíty jsou obílené. Obilí se ukládalo v přízemí, v prvním patře a na půdě. Tomu odpovídají tři řady okének (dvě řady ve stěnách pláště, jedna řada ve štítech). Okna mají dvě osy v průčelích. popis L. Štěpán, 1988