dřevěný kříž

Dřevěný krucifix stál původně v jižní části obce Horní Habartice, na západní straně komunikace, jihozápadně od domu č.p. 203. Dle rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje, odboru kultury a památkové péče byl krucifix na žádost obce přemístěn na parcelu č. 214/3 (východní strana komunikace) vedle budovy Obecního úřadu v obci Horní Habartice. Jde přibližně o 5 m vysoký dřevěný kříž s jetelovitě ukončenými rameny a s korpusem. Ke koncům horních ramen kříže je připevněna stříška z měděného plechu. Svislé břevno je ve spodní části zdobeno vyřezávaným dekorem, v dolní partii s odstupňovanou profilací kříže. Na kříži je přibit naturalisticky ztvárněný dřevěný vyřezávaný korpus Ježíše Krista. Kristus má plnovous, dlouhé vlasy a trnovou korunu. Tělo Krista s výraznou muskulaturou má vychýlenou hlavou k pravému rameni. Na těle má jednoduše nařasenou bederní roušku upevněnou kolem boků na uzel. Ruce i chodidla má proťaty hřeby. Ve spodní části dříku kříže je rzí znehodnocená - nečitelná tabulka se zbytky nápisu. Na původním místě byla zhruba čtvercová plocha kolem krucifixu vyčleněna z parcely zahrady poměrně nízkým plotem z dřevěných latí na kamenné podezdívce s korunou z nastojato kladených cihel. Od komunikace byla tato plocha oddělena jedním vysokým schodišťovým stupněm z kamenného zdiva nahoře zakončeného pískovcovými kvádry. Krucifix (z lat. cruci fixus pověšený na kříž) je umělecké zpodobení ukřižovaného Krista. Skládá se z kříže a korpusu Ježíšova těla. Krucifix je nejvýraznějším symbolem křesťanství. Význam tohoto symbolu vzrostl zvláště během středověku, kdy na Západě úcta k ukřižovanému Kristu byla zdaleka nejvýraznějším bodem křesťanské nauky. Nejstarší krucifixy se nezabývají samotným Ježíšovým utrpením, ale ukazují Krista na kříži jako Boha v lidské podobě, který nemůže trpět a který „kraluje z kříže“. Během středověku v souvislosti s františkánským hnutím jsou zdůrazněny Ježíšovy rány a jeho utrpení.