dům

Ve východním cípu obce, v mírné zatáčce silnice do Rynartic, stojí dům č. e. 102. Jde o konec těsnější zástavby, protilehlý dům č. e. 103, v koutu připojující se zde záhumenné cesty, je posledním na jižní straně komunikace. Ačkoliv jde o přízemní objekt, svou štítovou orientací, vyšší podezdívkou a půdním polopatrem, krytým zde ojedinělou mansardou, působí dosti výrazně. Terén o mírném spádu se za domem ostře zvedá. Přízemní roubený trojprostorový podstávkový dům obdélné dispozice má pravostrannou orientaci, na roubenou světnici váže vyzděná vstupní síň a hospodářský díl. Štítovou stranou se dům obrací ke komunikaci. Objekt stojí na vysokém omítaném soklu z pískovcových kvádrů – tzv. štuků. Sokl je bez otvorů, dům tedy zřejmě není podsklepen, vstup do vnějšího sklepa se nachází před jihozápadním nárožím. Na obdélný půdorys je připojena na zadní podélné okapové straně, od druhé třetiny prvního pole podstávky, nová kůlna v původním objemu. Na ni navazuje za druhým a třetím dílem přístavek svisle bedněný, přetažený pultem od úrovně zlomu mansardy, s rizalitem původního suchého záchodu. Střecha je mansardová (jedná se o nepravou mansardu tvořenou dvouúrovňovým hambalkovým krovem), s polovalbami. Kryta je vláknocementovou krytinou, šablonami ve francouzské skladbě, s lemy. Zadní střešní plochy prostupuje od hřebene dosti odsazený nový komín z režných cihel a dva čtvercové světlíky. Průčelí směrem ke komunikaci je trojosé, každé ose odpovídá jedno pole podstávky. Západní okapová strana je prolomena dvěma okenními osami světnice, do síně se vstupuje jednoduchým pravoúhlým kamenným portálem, následují dvě okna síňové a chlévní části. Šambrány mají jemnou římsovou profilaci, jejich spodní stranu tvoří vykrajované fošnové parapety. Dvoukřídlá okna jsou dělena do latinského kříže, ve štítu bez kříže na šest tabulek. Vstupní dveře jsou konstrukčně patrně svlakové, s naloženým rámem děleným na čtyři pole, s výplněmi z vodorovných užších palubek.