dům

Dům č. p. 13 je umístěn v severní části vesnické památkové zóny v rozvolněné zástavbě podstávkových domů. Objekt přiléhá svou okapní stranou ke komunikaci. Orientován je ve směru Z – V. Dům č. p. 13 na Kamenické Stráni je tradičním trojdílným poloroubeným podstávkovým domem s roubeným polopatrem pravostranné orientace. Roubenou světnici obíhají ze tří stran pole podstávek, spáry roubení jsou bílené. Do domu se vstupuje středním zděným dílem ze severu, do zděné kamenné části vede druhý, samostatný vstup. Dvojice okenních otvorů po stranách vstupu do chléva je rámována širokými pásovými šambránami s klenákem. Rovněž vstup do síně má ploché pásové rámování, stojky mají plochou čtvercovou hlavici a patku. Zděné části domu jsou omítané, bílené. Architektonické prvky jsou v modré barvě. Okna objektu jsou dřevěná, jednoduchá, dvoukřídlá, ven otvíravá, členěná subtilní příčlí do tvaru latinského kříže. Tento typ oken se objevuje v síni, v otvoru vlevo od vstupu i ve štítech. Východní štít domu je bedněný, opatřen břidlicovými šablonami v německé skladbě, západní štít je svisle bedněný z nestejně širokých prken, spáry jsou opatřeny bíle natřenými lištami. Sedlovou střechu kryje novodobá krytina z na koso kladených šablon. Obě střešní roviny jsou prolomeny vždy trojicí sedlově zastřešených vikýřů, z hřebene vyrůstají dva zděné bíle omítané komíny. Hlavní uliční průčelí je pětiosé, vpravo je roubená část s podsávkou. Dva okenní otvory jsou umístěny v arkádách podstávek. Západní štítové průčelí je zděné kvádrovým zdivem v přízemí a je bez oken. Štít je obložen břidlicí a prolomen dvojicí na výšku obdélných oken s šambránami naznačenými odlišně kladeným břidlicovým obkladem. Hlavní východní štítové průčelí je v přízemí tříosé, ve štítu dvouosé. Ve vrcholu štítu jsou ještě dvě malá provětrávací okna. Přízemí je vodorovně roubené s podstávkou, štít je svisle bedněný.