kostel

Podélná osa stavby ve směru V – Z s presbytářem obráceným k východu. Loď prostorově řešena jako síňové trojlodí (lodě stejně široké i vysoké); po obvodě opěrné pilíře. Vnitřní prostor rozdělený třemi dvojicemi pilířů, západní díl zaujímá kruchta. Užší presbytář dlouhý zhruba stejně jako loď, složený z hlavního obdélného pole, s krátkými příčnými rameny. Celková hmota presbytáře vytváří půdorys řeckého kříže. Ze západu přiléhá štíhlá a vysoká věž čtvercového půdorysu, mezi východní stěnou věže a západní zdí příčného ramene presbytáře je vedeno schodiště do 1. patra. (ze 2. patra přístupné podkroví lodi, v 5. i 6. patře umístěna zvonová stolice, v posledním 7. patře hodinové ciferníky). Severní strana příčného ramene presbytáře zakrytá prostornou sakristií. Před jižní fasádou lodi čtvercová předsíň. Přístup na kruchtu zajišťuje schodiště umístěné v přístavku u jižní stěny lodi. Trojlodí je kryto vysokou sedlovou střechou s několika volskými oky. Hlavní část presbytáře je kryta sedlovou střechou, hřeben je o něco níže než na lodi, nad východní stěnou valba. Ramena jsou kryta sedlovými střechami ukončenými valbou, hřebeny jsou podstatně níže než u střechy hlavní části. Krytinou jsou prejzy. Věž krytá vysokým osmibokým jehlancem pobitá měděným plechem, na hrotnici prstenec, makovice a kříž. Členění stavby je řešeno odstupňovanými opěráky a okny. Opěráky mají štítové vrcholy, okna v lodi polokruhové záklenky. Presbytář osvětlují čtyři gotická okna s kružbou, která se opírá o dva profilované pruty a vyplňuje tupě lomené oblouky. Věž si ve 4. patře zachovala podvojná románská okna, barokní nástavba 5.patra je prolomena okny kazulového tvaru. Hlavní vchod je situován v západním průčelí, dostupný po předloženém žulovém schodišti, lemován půlkruhově ukončeným portálem s žulovým ostěním.