socha sv. Jana Nepomuckého

Na okraji obce u cesty k hradu umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Světec je umístěn na výškově odstupňovaném soklu na zděném izolovaném základě, původně obehnaném ohrádkou z dřevěných latí. Sokl je členěn širokou patou s horní profilací a navazující středovou částí s profilem volutových závitnic v dolní části. Čelní strana je tvořena sekaným rámem kasulového tvaru, profilace i ploše zadní strany. Sokl je ukončen profilovanou vyloženou deskovou korunní římsou, na níž dosedá nízká desková podnož. Světec je podá v klasickém ikonografickém pojetí kanovnického trojdílného roucha podživotní velikosti patrné asymetrie proporcí. Figura výrazného kontrapostu s vahou na pravé noze a vykročené levé noze povolené v koleni zachovává pravidelnou esovitou osovou linii s mírným natočením hlavy v předklonu k levému rameni. Na předloktí levé ruky drží krucifix s korpusem Krista, přidržovaný levicí. Na povrchu roucha je patrně výrazné zhybnění v hlubokých místy protisměrných záhybech odrážející pohyb těla s akcentací partií rukou a hlavy výrazného plnovousu a kadeří a biretem a hvězdnou gloriolou. rozměry: sokl cca 0,8 . 0,5 m , výška cca 2,5 m materiál: kámen - pískovec