měšťanský dům

Nárožní dvoupatrový dům na úzké parcele, štítově orientovaný do náměstí, boční fasádou směřuje do uličky podél kostela Nanebevzetí Panny Marie, v nároží v přízemí nevýrazný opěrák. Průčelí do náměstí je trojosé, v přízemí dvojosé. Podnož na výšku přízemí, s hladkým soklem, pojednaná kvádrovou bosáží je zakončena profilovanou kordonovou římsou. V levé ose půlkruhový portál v pravoúhlém orámování s lištou a drážkou pro klasicistní krámcové okenice (svlaková konstrukce, kované závěsy a háky). Prosklené dveře nové. V pravé ose půlkruhový portálek s drážkou po vnitřním obvodu a novými prosklenými dveřmi ve špaletě, krámcové vnější okenice obdobné jako v levé ose. Průčelí v patrech člení pilastry ve vysokém řádu, přepásané mezipatrovou hladkou oblamovanou římsou. Pilastry mají římsové hlavice, zdobené geometrickým zubořezem. Okna 1. patra jsou čtyřkřídlá, šestitabulová, v mělké špaletě, bílý nátěr. Šambrány s mělkým vnitřním zapuštěním jsou několikrát odstupněné, s oblou lištou, uchy v horních rozích čtrvtkruhově skrojenými a s kapkami, profilace vybíhá z hladkých soklíků. Profilované parapetní římsy doplňují volutové konzolky a ornamentální čabraka. Suprafenestru tvoří nástavec s trojúhelným frontonem. Střední osa se liší čabrakou pod oknem a tvarem frontonu, jenž je rozeklaný, s vloženou vázou (? - deformováno). Okna 2. patra (okenní křídla stejná) mají šambrány s pravoúhle zalomenými uchy a kapkami, vrchol zdobí štukový motiv. Výrazné parapetní římsy jsou podložené úzkým vlysem s obloučky po stranách. Střední osu opět zvýrazněna: pravoúhlé ostění postrádá uši, parapetní římsu doplňují konzolky, nadpražní římsa přímá, profilovaná, nesená konzolkami, s baldachýnovým závěsem se stuhami po stranách. Hlavní římsa, ve střední ose přerušená, nese atiku a středový jednoosý štít. Atika, s profilovanou římsou, členěná pilířky v osách pilastrů (ve střední ose nakoso postavenými) přímá, profilovaná, nesená konzolkami, s baldachýnovým závěsem se stuhami po stranách. Hlavní římsa, ve střední ose přerušená, nese atiku a středový jednoosý štít. Atika, s profilovanou římsou,členěná pilířky v osách pilastrů (ve střední ose nakoso postavenými) je nad pilířky zdobena jehlanci s koulemi a v parapetních výplních penízky a rozetami. Esovitě prohnutá ramena štítu ukončuje profilovaná římsa a segmentový nástavec s jehlancem a koulí ve vrcholu. Okno v ose štítu je půlkruhově zakončené, převýšené, čtyřkřídlé, dělené do 6 polí, má hladkou pásovou šambránu a parapetní římsu se zalomenou profilací a bočními konzolkami, doplněnou po bocích volutovými uchy s rostlinnými závěsy. Atiková římsa s profilací zkomolenou do pásu, probíhá přes okno. V horní části okno doplněno vysokým klenákem a cvikly, pojednanými rostlinným ornamentem. Plochy štítu jsou doplněny ještě další štukovou dekorací. Boční průčelí je v zásadě devítiosé, přičemž 5. a 6. osa a 7. a 8. osa jsou sdružené. Základní členění fasády na podnož, patra s pilsatry ve vysokém řádu a hlavní profilovanou římsu je obdobné jako na průčelí. Vstup umístěn ve 4. ose zleva - portál půlkruhový s kamenným ostěním s lištou, klenákem a vysokým hranolovým soklem. Vstupní dveře dvoukřídlé, plné, s římsou, oddělenou paprsčitým nadsvětlíkem. Dveřní křídla mají rámovou konstrukci o dvou šikmo bedněných výplních na výšku (horní výplň oble vzdutá), profilovaná klapačka, nepůvodní klika. Ve 3. ose v místě zrušeného krámcového vstupu se zbytky ostění s lištou, vnitřní drážkou a háky pro okenice je druhotně zřízeno okno dle vzoru ostatních. Ostatní okna přízemí mají pravoúhlé hlazené štukové šambrány. Okna v patrech odpovídají vzhledově hlavnímu průčelí, v 7. a 8. ose jsou slepá. Pilastry na této fasádě mají navíc vpadlé mělké výplně a v horní části jsou doplněny štukovým rostlinným motivem. Zadní úzké průčelí je zcela hladké, dvojosé, s iluzivními šambránami a římsou, okna šestitabulková. Barevnost fasád: okrové plochy s bílými doplňky. Valbovou střechu kryjí šedé eternitové šablony.