společenský dům - Dům Osvěty

Objekt trojkřídlý uzavírá náměstí tvořené Domem osvěty, muzeem a spořitelnou. Na ose náměstí je i osa Domu osvěty s hlavním vstupem s širokým předloženým schodištěm a bočními točitými rampami. Jižní průčelí: hlavní: je dvoupatrové, 9osé, přízemí je bosované nad kamenným soklem, okna se šambránami čtyřtabulková s výraznými klenáky, mezi okny probíhají pilastry vysokého řádu, v přízemí s bosáží, tři střední osy jsou v přízemí opatřeny vchody s půlkruhovými záklenky, na klenácích s maskami. Patro má trojdílná okna s půlkruhovými záklenky a příčníkem ve 2/3 výšky okna. Tři střední okna mají bohatě zdobené suprafenestry s římsou ve středu obloukově vypjatou, boční okna mají stejné zdobené suprafenestry, ale římsy nadokenní mají střední část zlomenou do stříšky. Druhé patro má obdélná trojdílná okna s příčníkem, na třech středních osách s římsou nadokenní zlomenou do stříšky, nad okny bočních os je římsa přímá. Pod všemi okny 2. patra je podokenní římsa na drobných konzolách. Nad středními třemi osami je trojúhelný tympanon s plochou vyplněnou štukovými ornamenty. Na vrcholu tympanonu stojí socha ženy ve zbroji se štítem v ruce, nad cvikly tympanonů stojí sloupy s čučky. Objekt pokračuje dál do stran a kolmo k němu se připojují dvě boční jednopatrová křídla o třech osách.