socha Anděla

Vcelku monumentální plastika Anděla blažené smrti byla vytvořena pravděpodobně ze zinkalového plechu (nebo jiné podobné slitiny bez přidaného železa) a určena byla jako dominanta celému hřbitovnímu areálu. Majestátně stojící postava Anděla blažené smrti je umístěna uprostřed vrcholu kopule budovy čp. 390 (domek hrobníka), postavené v historizujícím slohu. Okřídlená postava éterické bytosti esovitě mírně prohnutá v klasickém kontrapostu en face, kdy levou bosou nohu má mírně předsunutou, pravou však lehce pokrčenou v koleni a částečně skrytou. Její pravá ruka směřuje vzhůru k nebesům, svírajíc bohatě propletený vavřínový věnec, jenž je v dolní partii svázaný jakoby ve větru se pohybující stuhou. V pravé ruce drží anděl - žena palmovou ratolest, symbol víry a usmíření se smrtí. Postava je oblečená ve splývavém dlouhém bohatě zřaseném šatu, jakoby se pohybujícím v nepatrném větru. Levé ňadro plastiky částečně odhaleno, pravé naopak překrývá hebký šat. Kol pasu vpředu anděla plastiky téměř dokonalá spona s florálním motivem. Obličej sochy zrcadlí velmi jemné ženské rysy a její oduševnělý úsměv přímo vytváří pocit nadpřirozena, avšak jisté vyváženosti a odevzdanosti symbolu smrti. Skráně skutku jemného vyobrazení Anděla blažené smrti lemují kadeřavé vlasy mírně zvlněné nahoře stočené do drdolu a po šíji se linoucích až k ramenům, které částečně zakrývají. Rozměry: 220 cm, 180 kg (?)