kasárna jednoduchá a torzo Jaroměřské brány

Obdélná z části podsklepená budova v severní frontě Okružní ulice, spojující dvojitá kasárna č. II a Jaroměřskou bránu. Vlastní jednoduchá kasárna čp. 220 jsou zděná patrová krytá pultovou střechou, torzo Jaroměřské brány vyšší se střechou stejného tvaru i sklonu. Úsek bývalých jednoduchých kasáren byl v roce 1931 přestavěn (shodně se sousedním čp. 279). Uliční část brány byla podsklepená, přístupná je část pod torzem brány čp. 220. Jižní fasáda kasáren novodobě přestavěná, pětiosá, osově řešená se schodišťovým rizalitem, vystupujícím nad hlavní římsu. Rizalit jednoosý se vstupem v přízemí s masivní stříškou, nad ní v rámci vysoké schodišťové okno s 8x2 tabulemi a ustoupeným nadpražím. V horní části na západě nad sebou dvě kovové konzoly – zbytky vlajkového držáku. Ve vstupu dvoukřídlé dřevěné dveře. V přízemí široké výkladce s masivním ústupkem na hraně, dělená do 4 tabulí, ve 2. ose od západu do východní spodní části výkladce vsazeny dvoukřídlé prkénkové dveře. V patře v hladkých šambránách nově vyměněná trojdílná okna. Fasáda z jemného brizolitu, v přízemí nová hladká omítka. Průčelí západního dílu Jaroměřské brány původně dvouosé – zachovány jen segmenty nadpraží oken, nyní jednoosé s velkým trojdílným výkladcem se vstupem v ose. Po stranách pilastry s podložením pásovou rustikou, uprostřed mělký pilastr se vpadlou střední plochou. Vše svázáno kladím s nízkým architrávem, vysokým vlysem a profilovanou římsou. Boční pilastry z omítaného zdiva, ostatní prvky z pískovcových přeštukovaných kvádrů. Fasáda v barvě pískově okrové, tektonicky aktivní prvky nedůsledně obarveny na bílo. Na bočních pilastrech a v překladu přízemí malovaná reklama. Východní fasáda má měkkou omítku v barvě okrové a bílé. Sokl pískovcový s otiskem odstraněných schodů a podlahy interiéru, plochá patrová římsa (pata záklenku) a dvě ploché římsky v prodloužení architrávu a římsy. Na jižním nároží přechází omítková pásová bosáž, na její okraj navazuje půlkruhem překlenutý velký výklenek (původně průchod). Jiné otvory ve východní fasádě nejsou. Na přízemí navazuje v ustoupené linii vysoká omítaná ohradní zeď s vratovým otvorem se segmentovým záklenkem, ukončená římsou. V otvoru novodobá prkénková dvoukřídlá vrata svisle bedněná. Spodní část severní fasády tvořila vnitřní aprovizační chodba a kryté schodiště na val. Původně zde byla pouze okna půdního prostoru v pískovcových ostěních s probíjenými mřížemi. V současnosti jsou aprovizační chodby zbořeny, severní fasáda původně omítaná, na nároží pás novější hrubé omítky. V přízemí od východu: jednokřídlé dveře s dřevěným přístřeškem, torzo zbořené klenby a nízká cihelná přístavba. V patře je 8 okenních otvorů různých rozměrů a tvarů, 1. trojdílné okno, pak menší okna (WC). V půdním prostoru jsou zachovány dva původní okenní otvory v ostění, východní se zachovanou probíjenou mříží. Střechy jsou pultové s krytinou z pálených tašek bobrovek. Na střeše jednoduchých kasáren jsou dva komíny z režného cihelného zdiva. Obdélná zcela podsklepená budova, původně spojující dvojitá kasárna III a Jaroměřskou bránu a směrovaná východ -západ, kopírující průběh Okružní ulice. V současnosti je tato část jednoduchých kasáren rozdělena na tři části a k čp. 220 patří torzo Jaroměřské brány, která je z větší části zbořená. Dům čp. 220 je zděný dvoupodlažní, východní část, která je torzem Jaroměřské brány, má římsy i hřeben střechy vyšší než část jednoduchých kasáren. Obě střechy jsou pultové s krytinou z pálených tašek bobrovek (východní část nad bránou s vyšším sklonem než na jednoduchých kasárnách). Nad částí jednoduchých kasáren jsou dva jednoprůduchové komíny z režného zdiva. Část bývalých jednoduchých kasáren je od roku 1931 zcela přestavěna (spolu se sousedním čp. 279, s kterým je shodně architektonicky pojednaná). Jižní fasáda je novodobě přestavěna. Střední část má mírně vystupující rizalit, s vestavěným vnitřním schodištěm, vedoucím až na půdu. Jižní fasáda má po stranách rizalitu svislé lizény. Vstup do objektu je dvoukřídlými dřevěnými dveřmi do schodišťového prostoru s nadedveřní betonovou markýzou. Nad ní přes 2.NP až do výšky vrcholu hřebene je prosklený okenní pás. Po obou stranách rizalitu jsou dvě osy. V 1.NP jsou velkoplošná výkladová okna, v 2.NP jsou tříkřídlá okna. Fasáda z levé strany včetně rizalitu je nově omítnuta bílou hladkou omítkou. Pravá strana včetně Jaroměřské brány má zdůrazněnou podezdívku nátěrem hnědé barvy a je nově omítnuta nátěrem okrové barvy. V 2.NP v části jednoduchých kasáren je hrubší šedá omítka z doby přestavby objektu, v části Jaroměřské brány je hladká omítka okrové barvy, z doby přestavby, s hladkou ozdobnou lomenou římsou. Po obou stranách fasády torza brány je velká svislá reklama ,,KOVOMAT“ a nad dveřmi vodorovná reklama ,,ELFA“.