kasárna jednoduchá a torzo Novoměstské brány

Výrazně protáhlá nepodsklepená jednopatrová jednotraktová budova spojující zbořenou Jaroměřskou bránu bastion č. X a dnes (zachovány sklepní prostory) a směrovaná východ - západ, kopírující průběh Okružní ulice. Objekt čp. 222 je zděný cihelný s měkkou omítkou v barvě okrové a bílé. Střecha je pultová krytinou plechovou (původně z pálených tašek) se sklonem 30°. Základem konstrukce jednoduchých kasáren byla pětitraktová buňka s jednoramenným schodištěm v ose a dvojicí postranních místností kuchyně a světnice (původně ložnice pro 7 vojáků), shodná v obou podlažích. Prostory dnes dispozičně upraveny vložením příček, případně prolomením průchodů. Vstup do půdního prostoru z valu nad vnitřní aprovizační chodbou. Stropy nad přízemím z trámů kladených na sraz a uložených na přízemních pasech, vynesených kamennými konzolami. V patře masivní valené klenby (odolné proti bombardování) se strmě stoupajícími lunetami. krov zřejmě tesaný hambalkové konstrukce. Severní průčelí o 5 buňkách s pískovcovým soklem, plochou patrovou římsou a profilovanou hlavní římsou. Kamenné ostění obdélných oken i dveří má rovné nadpraží, ve vnějším líci dekorativně zvýšené segmentem. Dveřní otvor doplňuje nadsvětlík, schodiště osvětluje menší okno s půlkruhovým nadpražím. Všechna okna byla původně zamřížovaná, mříže se nezachovaly. Původně okna jednoduchá desetitabulková s pevným křížem s krycí lištou profilovanou půlkruhem, nyní všechna okna dřevěná dvojitá převážně šestitabulková. Východní průčelí je omítnuté, hladké bez říms, (původně zde byla Novoměstská brána), prolomené trojicí novodobých oken různého formátu, nahoře freska josefovského znaku a nápis "Pevnost Josefov". Jižní strana je již upravena, do prostoru mezi jednoduchými kasárnami a vnitřní aprovizační chodbou nebyl žádný vstup ani okenní otvor (tento prostor sloužil jako spojovací chodba a přístup na val kurtiny). Půdní prostor byl osvětlen obdélnými ležatými zamřížovanými okénky v pískovcových ostěních. V současnosti je těchto půdních otvorů zachováno 5 (1 poškozen), ostatní otvory a konstrukce schodiště jsou vybourány nově. Jižní průčelí s drobnými zbytky omítky na cihelném zdivu. Na střeše je 10 komínů v hřebeni a 2 úzké novodobé pod hřebenem, z toho je 5 šestiprůduchových a 3 z bílých cihel, ostatní jsou z režného zdiva. Žlaby jsou nástřešní, původně byly podokapní. Torzo brány zachováno pod silnicí jako pět příčných traktů zaklenutých valeně. Přístup z jihovýchodní strany jednoduchých kasáren po jednoramenném schodišti o 24 pískovcových stupních. Pod čp. 222 se nachází jeden trakt, další 3 jsou pod chodníky a pod silnicí, poslední trakt je pod čp. 221, kde se nachází jeden sklepní otvor do Okružní ulice. Podélně jsou dva trakty rozdělené mohutným pilířem. Trakty pod chodníkem mají širší rozteč než trakt pod silnicí a kasárnami. Pod čp. 222 se nachází ještě jeden trakt, který je v současnosti zazděný, nepřístupný.