dům

Dům č. p. 2 je umístěn v blízkosti severovýchodního okraje obce Všemily na levé straně hlavní silnice vedoucí do Jetřichovic. Jedná se o venkovskou stavbu obdélného půdorysu se sedlovou střechou ose štítem orientovaným k ulici. Obdélný přízemní objekt č. p. 2 stojí na obdélném půdorysu štítem k silnici v oplocené zahradě. Roubený díl domu stojí na bíle omítaném soklu a je ze tří stran obehnán podstávkou, zděná část je umístěná dál od komunikace a je vyšší a na západní straně i širší. Sedlová střecha obou částí je kryta asfaltovým šindelem imitujícím bobrovky. Hřeben roubené části je položen níže, než hřeben části zděné a vytváří tak zlom. Střešní rovina je na jihozápadní straně prolomena sérií výlezových oken a drobným vikýřem. Zděný hospodářský díl je bíle částečně omítaný a částečně svisle bedněný. Arkády podstávek jsou zdobně vyřezávané. Povrchová úprava vnějších dřevěných konstrukcí je černá, vymazávky jsou bílé. Z hřebene střechy vyrůstá zděný komín s kovovou hlavicí. Okenní výplně jsou novodobé na výšku obdélné v přízemí s dřevěnou okenicí s lamelami. Uliční štítové průčelí je v přízemí tříosé, štít je svisle bedněný a prosvětlený dvojicí obdélných okenních otvorů. Střešní roviny mají nestejný sklon. Pravá střešní rovina se v polovině láme a je protažena směrem do zahrady. Západní okapní průčelí je složeno ze dvou základních dílů. První je roubené přízemí s podstávkou, řešené stejně jako na ostatních průčelích. Druhý díl hmotu domu rozšiřuje i zvyšuje. Z této strany je vnější plášť svisle bedněný, prolomený pravoúhlými okenními otvory. Zahradní okapní průčelí je v roubené části dvouosé, zděná část obsahuje kryté zádveří se vstupem a obdélným oknem, další okno s okenicí je i v pravé svisle bedněné části. Střešní rovina nad zádveřím je obdélně vykrojená, samotné zádveří má pultovou střechu. K zadnímu štítovému průčelí byla přistavěna hranolová hmota garáže s pultovou střechou o velmi nízkém sklonu. Garáž je zděná, bíle omítaná s dřevěnými dvoukřídlými vraty.