dům

V samém jádru obce, při spodním ze dvou otevřenějších prostor návesní ulice, se nachází dům č. p. 11. Spolu se štíty domů č. p. 59 a 10 spoluutváří štítové průčelí č. p. 11 charakteristickou siluetu Vysoké Lípy. Podél hlavního bočního průčelí se lze dostat k západněji položenému č. p. 12. Se svažitým terénem se jednopatrové stavení na jihozápadě pod světnicí vyrovnává vysokou podezdívkou obsahující podsklepení. Z obdélné hmoty vystupuje vpředu půdorysně skoro čtvercové zádveří, za domem zase podlouhlý přístavek s pavlačí. Za zadním štítem je připojen pultový garážový přístavek. První díl domu je roubený, s podstávkou. Podstávka je ovšem použita i na průčelí třetího dílu, druhý díl v přízemí zakrývá patrně iluzivně hrázděné lehké vstupní zádveří. Patro domu je kompletně hrázděné, původní. Přístavek za domem na severovýchodní podélné straně je v přízemí zděný, novodobá polootevřená pavlač nad ním dřevěná, konstrukci zakrývá bednění palubkami. Barevnost domu je typicky monochromně kontrastní, dřevěné konstrukční prvky jsou hnědočerné, hladké omítky a vymazávky bílé, sokl je režný pískovcový, bez patiny. Obdélná část je zakryta sedlovou střechou s námětky, přes zadní pavlač je přetažen navazující mírný pult. Pult čtvrtého dílu i nad zádveřím je o něco strmější. Hlavní střechu a zádveří zakrývá falcovaný plech, nad garáží jsou použity asfaltové pásy. Podkroví přisvětlují malá obdélná střešní okna staršího typu, od jihozápadu tři, od severovýchodu dvě. Komínová tělesa jsou dvě, nad rovinu střechy vystupují při hřebeni střechy, první na zadní straně, druhý na přední. Hlavy mají z režné cihly, první, starší, nese zbytky omítky. Fasáda je tradicí formovaným výsledkem skladby konstrukčních celků. Podstávku stabilizují zapuštěné rohové klínky ve funkci záporek. Záporky i rozpěra s obloukovým vybráním u světnice mají ozdobně vyřezávanou sraženou hranu, u třetího dílu jsou nezdobené. Vzpěry hrázdění v patře jsou jen u nároží, krátké, výjimkou je zadní stěna pod štítem se vzpěrami dlouhými. Snaha o symetrii u hlavního průčelí s pěti okenními osami byla do velké míry naplněna. Okna mají bíle natřené dřevěné šambrány, v náznaku secesně tvarované. Jsou dvoukřídlá, do latinského kříže dělená.