kasárna dvojitá X

Nepodsklepená dvoutraktová budova uzavírající bastion č. X, směrovaná od severovýchodu k jihozápadu, kopírující průběh Okružní ulice, v její jihovýchodní části, na kterou navazují po obou stranách objekty jednoduchých kasáren čp. 244 a 221. Dům čp. 245 je zděný dvoupodlažní s měkkou omítkou v barvě okrové a bílými kamennými prvky. Zdobné komíny s dvojicí průduchů byly umístěny při hřebeni střechy, byly zastřešeny sedlovou stříškou, po stranách a v rozích s oválnými otvory, nad a pod nimi s římsičkou. V současnosti je jeden komín pod hřebenem na severní straně z režného zdiva. Severní fasáda do ulice je jednoduchá, s kamenným soklem, s jednoduchým hladkým pásem patrové římsy a profilovanou korunní římsou. Omítka byla hladká, členěná okny s hladkým ostěním a portálem průjezdu s hladkým ostěním a stlačenou klenbou s vrcholovým klenákem. Severní fasádu do ulice tvoří 15 os, soustředěných do dvojic podle vnitřní dispozice, všechna okna jsou špaletová, čtyřkřídlá s pevným poutcem, šestitabulková v hladkém obdélném ostění. V 7. ose v 1.NP je v segmentové šambráně, s nepatrným náznakem navýšeného klenáku, replika dvoukřídlých dřevěných vrat. V 1.NP jsou na oknech novodobé mříže, v 7. a 15. ose zleva jsou probíjené mříže, v 2.NP v 7. - 15. ose jsou novodobé mříže. Jižní průčelí do dvora z jižní strany 7 os, dále je přístavba záchodového křídla, na kterou navazuje pozdější přístavba kotelny, a dvě okenní osy fasády dvojitých kasáren. Fasáda je s patrovou a korunní římsou stejného provedení jako na severní fasádě a nárožní bosáží. V 6. ose 1.NP jsou dvoukřídlá dřevěná obdélná vrata bez špalety a ostění (překlad z I profilu). Všechna okna na jižní fasádě dvojitých kasáren jsou špaletová, čtyřkřídlá s pevným poutcem, šestitabulková v hladkém obdélném ostění. V 1.NP v 1. - 7. ose a v 2.NP v 1. - 5. ose mají okna novodobé mříže. Přístavba záchodového traktu má valbovou střechu s pozinkovaným plechem, nástřešními žlaby a komínem z režného zdiva. Ze západní strany má průčelí 1 osu, obě okna jsou zazděná, zůstala hladká ostění. Jižní strana má 1 osu, v 1.NP je zazděný otvor, v 2.NP je šestitabulkové okno bez šambrány. Východní strana má 1 osu, v 2.NP je dvoukřídlé okno bez šambrány. Tato přístavba má shodnou patrovou a korunní římsu jako na dvojitých kasárnách. Přístavba kotelny má plochou střechu, ze severovýchodní strany s vysokým omítnutým komínem. V interiéru v 1.NP je kotelna, v 2.NP je podle sdělení sociální zařízení. Jižní fasáda má dvě osy, v 1.NP zleva jsou oplechované dveře a okno 4 x 3 tabulkové v kovovém rámu. V 2.NP dvě okna tříkřídlá třítabulková. Východní fasáda je ve spodní části zastavěna torzem aprovizačních chodeb, v horní části je štít omítnut, omítka je značně zvětralá. Do půdního prostoru vedou dřevěné dveře v původním obdélném ostění. Přístup na půdu byl z valu nad aprovizační chodbou (val byl odstraněn, z aprovizační chodby zbylo torzo) a z jednoduchých kasáren. Z jižní strany zabíhá na východní fasádu korunní římsa, ukončená za nárožní bosáží. Západní fasáda má odbouranou původně navazující část aprovizačních chodeb, v horní části je štít s dveřmi v původním obdélném ostění.