fortifikační památník

Fortifikační památník je umístěn v parku na Masarykově náměstí jižně od kostela. Byl sestaven z pískovcových součástí staveb pevnosti a mezníků. Jehlancový pomník je obklopen 8-mi kamennými patníky spojenými řetězy, 6 patníků je kruhového průřezu, 2 jsou osmiúhelného průřezu. Řetězy jsou z 1/2 masivnější, jednotlivé kroužky jsou zatočené, z 1/2 tenčí, kroužky jsou rovné. Vlastní památník má čtyřboký sokl vytvořený z pěti různých stupňů na kterém je osmiúhelný, konicky se zužující obelisk (na jedné straně je vytesaná drážka) z jednoho kusu, ve spodní řásti je neopracovaný. Pod obeliskem je nizký stupeň z jednotlivých menších neopracovaných kamenů. Pod ním je stupeň z jednoho kusu, hladký opracovaný, na čelní straně s rytým nápisem ,, SVĚDKOVÉ BÝVALÉ PEVNOSTI / FORTIFIKAČNÍ KAMENY". Další stupeň je z jedoho kusu, pohledově ve tvaru T, na jeho vyšší, širší straně, pod nápisem je letopočet 1787-1888. Další vysoký stupeň je z více bloků, dva jsou mohutné opracované přes celou šířku stupně, z lícní strany se segmentovým vykrojením a čelní hranou, mezi nimi jsou neopracované menší kameny. Spodní stupeň je nejvyšší, z pravidelných kvádrů, kolem kterých jsou obloženy nárožní kvádry, římsy, patníky, ostění, část hlavice polosloupu z Hradecké brány. V nárožích pomníku jsou osazeny : a) patník s nápisem ,,Cornichon 32 N." b) patník s nápisem ,,W 44" (waffenplatz = schromaždiště), c) mezník obvodu pevnosti s nápisem ,,K.K. PF" ( Kaiserlisch-königlische Plesser Festung), d) patník s nápisem ,,Rv 38" ( ravelin 38¨), e) mezník obvodu pevnosti s nápisem ,,K.K. J.F" ( Kaiserlisch-königlische Josef Stadler Festung).