měšťanský dům

Popis z větší části odpovídá údajům, uvedeným na původním evidenčním listu z roku 1966, je pouze třeba jej upřesnit. Předmětem památkové ochrany je 1) dům č.p. 74 a 2) kamenný erb olomouckého arcibiskupství, který se původně nacházel v nadpraží jeho vstupního portálu. Jedná se o jednopatrový nárožní dům, založený na půdoryse podélně orientovaného obdélníka, který je při severozápadním rohu rozšířen o krátké křídlo v hloubce dvou okenních os. Kratší hlavní průčelí je tříosé a v jeho pravé krajní ose je proražen hlavní vstup do budovy. Vstupní otvor je zasazen do portálu, který je utvářen podloženými pilastry se silně stylizovanou kompozitní hlavicí. Pilastry nesou kladí, které je nad nimi zalamováno. Kladí je tvořeno odstupňovaným architrávem, hladkým vlysem a vyloženou profilovanou římsou. Na ose portálu je osazen volutový klenák, nad kterým je kladí zalamováno. Na vlysu zalomeného kladí nad klenákem a v nadpraží vstupního otvoru je novodobý nápis černou barvou NO. 74. Plocha přízemí je členěna pásovou bosáží a nalevo od vchodu jsou prolomena tři na výšku obdélná okna. Okna jsou opatřena lištovými šambránami s uchama a klenákem ve vrcholu. Přízemí je od prvního patra odděleno jednoduchou kordonovou římsou. Plocha prvního patra je proražena třemi novodobě upravenými okenními otvory. Fasáda je završena profilovanou korunní římsou, pod kterou se původně táhl plastický pás vlysu a architrávu, dochovaný dnes na jižní boční fasádě. Severní boční fasáda částečně přiléhá k sousednímu domu a na východní straně se z ní uplatňuje jen jedna okenní osa. Fasáda je řešena stejně jako hlavní, avšak chybí pásová bosáž. Jižní boční fasáda je šestiosá a její okna většinou tvarově odpovídají oknům na hlavním průčelí (čtyři východní okna v prvním patře jsou rozšířena stejně jako na hlavní fasádě, zbývající si většinou zachovala původní velikost). Okna prvního patra jsou lemována ústupky. U oken přízemí chybí šambrány a přízemí postrádá pásovou bosáž. Horní část fasády navíc člení původní plastické kladí s korunní římsou, které se táhnou i přes zadní fasádu, bočnmí fasády zadního křídla a severní boční fasádu. Jižní boční fasáda zadního křídla je dvouosá a nad okny jsou dochovány zbytky původního orámování oken (profilovaná nadokenní římsa s klenáky). Obdobný vzhled má zadní část severní boční fasády, ktrerá je čtyřosá. Zde jsou navíc - zejména při západním nároží - patrné zbytky původního lezénového rámu. Budova je završen valbovou střechou; nad krátkým zadním křídlem je střecha sedlová. materiál: smíšené zdivo; hladká omítka v barvě šedé, lomené bílé (šambrány oken přízemí hlavní fasády, plocha prvního patra) a světle zelené (dříky pilastrů) krytina: taška Na původním evidenčním listu se hovoří o nadsvětlíku nad vstupním portálem, se kterým se však na průčelí nesetkáme a nejspíše se zde nenacházel ani dříve. Podokenní římsy a zubořez v korunní římse nejsou dnes patrné.