Ledový palác

Objekt zmiňován od 70.let 14.stol.,část parcely tvořila rozsáhlá zahrada.Na výstavbě v l.1913-15 se podílela Pražská společnost pro stavby betonové a železobetonové.Objekt vybaven pro Moravskou agrární a průmyslovou banku.V 50.letech změny v přízemí a sklepě pro Slovenské kníhkupectvo Pravdy.Na poč. 90.let 20.století celý objekt upraven pro Interbanku. Nárožní objekt železobetonové skeletové konstrukce tvoří dvě křídla svírající tupý úhel.Pětipatrová ul. fasáda s mansardovým podlažím má zaoblené nároží,průčelí do Štěpánské ul. a do náměstí jsou řešena obdobně.Výrazným prvkem nároží jsou konvexně vypjaté poprsně balkonů 1.-3.p.Balkon 1.p. nesou čtyři měděné konsoly v podobě hlavy Merkura.Okna osazena za odstupněným rámováním.Poprseň balkonu 4.p. předstupuje pouze lehce,4.p. spínají s následujícím podlažím čtyři polosloupy,které vymezují konkávně pobrané úseky téměř v celé ploše prolomené plochou oken.Zdivo nad okny je kanelováno,parapetní zazdívky v 5.p. kryje plech s diamantováním.Zaoblená hrana střechy nad nárožím je zdůrazněna válcovitými dekorativními prvky,které dosedají na hlavice polosloupů.Toto uspořádání evokuje vrchol kopule,která uzavírá celou kompozici.Fasáda v 1.-4.p. do Štěpánské ul. je jedenáctiosá,do Václavského nám. devítiosá.Směrem od nároží předstupují čtyři dvouosé zaoblené arkýře. pokrač. viz. DL Ve 4.p. průčelí ustupuje do pozadí a otevírá se balkonovou poprsní,na kterou dosedají sochařsky ztvárněné konsoly v podobě stojících lvů,opticky nesoucích korunní římsu. Plochy 5.p. pod ateliérovými okny kryje plech s diamantováním,na předstouplém úseku je osazeno pět maskaronů.Zadní průčelí křídla do Václavského nám. je dvouosé,jednoosým diagonálně probíhajícím úsekem se pojí šestiosé křídlo do Štěpánské ul.Po 1.p. se pohledově uplatňuje režné cihelné zdivo,od 1.p. je fasáda omítnuta.Z pův. úpravy dvora se dochoval kamenný sloup s toskánskou hlavicí nesoucí stylizovanou sošku lva.Celá budova s výjimkou přízemní dvorní zástavby je podsklepena.Dvouramenné hl. schodiště ve dvorním traktu má pův. kovové zábradlí s mřížovou bohatě profilovanou výplní,tvořenou kruhovými medailony se stylizovanými květy.Okna schodiště jsou s originálními okenními výplněmi,v mezaninu pravého křídla se nalézají dvě reprezentativní místnosti. /podle UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998/