venkovský dům

Jedná se o menší celoroubený přízemní dům s vyzděnou a zaklenutou černou kuchyní, vyčleněnou z konce síně. Vyzděná je také plenta, která v rámci venkovní stěny sousedila s chlebovou pecí. Dále je vyzdívaná nízká kamenná podezdívka. Dům kryje sedlová střecha s valbičkou nad čelním bedněným štítem, které prosvětlují dvě malá prosklená okénka. Konstrukce střechy hambalková, oba štíty bedněné, krytina šindelová byla obnovena, při čemž byla stržena lepenková vrstva, pořízená zřejmě na začátku 20. století natažením na tehdejší šindel. Prostor je typicky členěný na hlavní světnici vpravo od síně a na menší prostory na levé straně síně. Ty po pravděpodobně mladších úpravách mají funkci světničky, maličké komory a malinkého chléva. Pomocné prostory získal majitel zastřešením zápraží po celé jižní straně domu. Stropy tvoří trámy, při přestavbě snad na konci 19. století položené ještě ve druhé vrstvě asi z důvodu snížení stropu, zaklopené prkny. Podlahy prkenné v zápraží z hlíny. Z běžných truhlářských prvků vynikají dvě průčelní okénka v původním členění šesti tabulek s výrazným masívním parapetem. Komínové těleso je ukončeno stříškovitým vyzděním krytem. V letech 1993-1994 byl dům nákladným způsobem opraven. Musel být celý rozebrán (mimo tělesa černé kuchyně), opraveny podezdívky, opatřena izolace a znovu vyrouben, pořízena vazba a nová šindelová krytina. Pro sešlost objektu bylo při rekonstrukci vyměněno cca 30 procent prvků roubených stěn (nahrazeno jiným dříve použitým materiálem) a při obnově stropů a vazby cca 80 procent nových prvků. Komín nad černou kuchyní musel být znovu vyzděn. Okna a dveře vyměněny cca z 50 procent. V chalupě byla nainstalována expozice představující bydlení a dílna rodiny výrobce dřevěných hraček z Hlinecka. (Štěpán, 1997)