venkovský dům

Roubený přízemní dům z hraněných trámů, na nízké podezdívce z lomového kamene, na obdélném půdoryse, okapově orientovaný. Obytná část je konstrukčně odlišena od hospodářské části, jejíž spáry mezi trámy jsou nabíjeny a zamazány hlínou. Obytná část tvoří kompaktní stěnu. Z ulice se po jednom kamenném stupni vchází dřevěnými pravoúhlými dveřmi s profilovaným dřevěným ostěním do průchozí chodby. Z té se dále vstupuje do kuchyně a jizby, na druhé straně do komory. Hlavní štítové průčelí je prolomeno třemi okenními osami. Okna jsou pravoúhlá, dvojkřídlá, zdvojená, nadkrytá podlomenicí. Trojúhelníkový stít je tvořen přelištovanými svisle kladenými deskami. Přelištování vychází z dřevěné obloučkové římsičky v horní třetině výšky lomenice. Štít je prolomen jedním malým kososčtvercovým otvorem. Fasáda směrem do ulice je prolomena dvěma okenními osami v obytné části a jedním menším zaskleným čtvercovým otvorem, který vede do komory. Okna jako u štítového průčelí. Průčelí do dvora je prolomeno pravoúhlým vchodem s dřevěným ostěním vedoucím do chodby, jednou okenní osou v obytné části (okno jako u štít. průčelí) , pravoúhlým vchodem s laťkovou brankou do chléva a dvěmi nestejně velkými obdélnými otvory, umístěnými asymetricky po stranách tohoto vchodu. Ve dvoře je k hospodářské části přistaven suchý záchod. Štít nad hospodářskou částí je ze svisle kladených desek, v nichž jsou vyříznuta jednokřídlová dvířka na půdu. Střecha je sedlová, původní šindelová krytina byla nahrazena pálenou taškou. Materiál: kámen, dřevo, pálená taška.