vnitřní hrad

Vnitřní hrad má zhruba oválný půdorys a je chráněn hradbou, doplněnou na obvodu čtyřmi podkovovitými baštami. Ty jsou nekryté, otevřené do prostoru parkánu. Hradní obdélné nároží je obestavěno na jihu, východě a severu obytnými křídly, na západě je uzavírá hradební zeď. V jihovýchodním nároží stojí původní, při obnově zvýšená válcová věž. Jižní vstupní trakt hradu je dvoupatrový, se západní hranolovou věží, východní nárožní válcovou věží a vstupní třípatrovou, v ose umístěnou branou. Kryjí jej sedlové prejzové střechy stanové. Průčelí jsou z lomového neomítaného kamene. V západní polovině jsou nesymetricky umístěná okna v 1. patře, ve 2. patře potom otevřená trojdílná arkáda. Východní část fasády člení pravoúhlá okna s profilovaným ostěním a rovnými římsami. Mezi ně jsou vloženy sluneční hodiny. Věže mají střílnová okénka, západní v posledním patře okna sdružená. Těleso brány, opatřené ve 2. patře arkýřovým výstupkem a pod korunní římsou vloženými čtvercovými okénky, má v přízemí lomený profilovaný vstupní portál, z boku chráněný střílnami. V jeho vrcholu deska s reliéfním znakem stavebníka. Boční fasády, obdobně pojaté, ukončují renesanční štíty. Dvorní fasáda není rovněž omítána. K její východní části přiléhá vnější schodiště, otevřené do dvora arkádou, nesenou gotickými profilovanými sloupy a ústící do krátké otevřené plochostropé galerie patra. Po obou stranách schodiště v přízemí jsou gotizující portály do průjezdu a kaple, okna 1. patra mají profilovaná kamenná ostění a dělící kříže. Východní dvoupatrový trakt s vestavěnou hlavní věží přiléhá k původní hradbě a je kryt sedlovými střechami. Na věži jehlancová helmice. Válcová věž má neomítaná průčelí opatřená gotizujícími okénky. Ve výši 5. patra je umístěn ochoz, otevřený arkádou. Poslední dvě patra jsou umístěna v polygonální nástavbě, opatřené okny s okenicemi. Průčelí vlastního křídla jsou neomítaná, s okny o profilovaných gotizujících ostěních. Do dvora je doplňuje arkýř prorůstající střechou a spojovací otevřená pavlač osazená v 1. patře věže na kamenné krakorce. Severní trakt podélný, dvoupatrový, s příčným západním třípatrovým traktem a východní nárožní věží. Sedlové prejzové střechy prorůstají na severní straně dvě zděné věžice s jehlancovými helmicemi. Přízemí jsou omítaná: severní s nepravidelně rozmístěnými dvou a třídílnými okny s profilovanými ostěními doplňuje ve 2. patře na konzolách umístěný otevřený arkýř. Příčný trakt zakončují na severu i jihu stupňovité štíty, nároží doplňují dvě věžice. Dvorní průčelí o 7 nepravidelných osách má k západnímu průčelí přistavěno polygonální šnekové schodiště, k východnímu průčelí do nároží vysunutý dvouosý trakt s polygonální schodišťovou věží, krytou jehlancovou helmou. V jejím přízemí osazen sedlový portál, vložený mezi pilastry nesoucí kladí a obloučkový podstavec ve stylu rané saské renesance, v něm je umístěn reliéfní znak řádu německých rytířů. Mezi okny průčelí v posledním patře freskový obraz madony s dítětem ve svatozáři. Severní a jižní křídlo hradu spojuje západní hradba, do dvora v úrovni 2. patra vestavěna otevřená spojující chodba, jejíž rovné překlady spočívají na gotizujících sloupech.