kasárna jednoduchá

Výrazně protáhlá nepodsklepená jednopatrová jednotraktová budova spojující dvojitá kasárna I a II (čp. 34 a 35) směrovaná východ -západ, kopírující průběh Okružní ulice. Objekt je zděný cihelný s měkkou omítkou, v barvě okrové a bílé. Střecha pultová s krytinou plechovou (původně z pálených tašek bobrovek) se sklonem 30°. Základ konstrukce jednoduchých kasáren tvořila pětitraktová buňka s jednoramenným schodištěm v ose a dvojicí postranních místností kuchyně a světnice (původně ložnice pro 7 vojáků), shodná v obou podlažích. Prostory dnes dispozičně upraveny vložením příček, případně prolomením průchodů, světnice v přízemí proměněny v garážová stání či sklady. Z dispozice se vymykají obě krajové buňky: 1. od západu má vlevo ve vstupu vydělenou chodbu, vlevo od ní chodbičku, za nimi rozdělenenou kuchyni a vpravo od vstupu světnici (ložnici); 7. má vpravo pouze úzký (kuchyňský) trakt. Vstup do půdního prostoru z valu nad vnitřní aprovizační chodbou. Stropy nad přízemím z trámů kladených na sraz a uložených na přízedních segmentových pasech, vynesených kamennými konzolami. V patře masivní valené klenby (odolné proti bombardování) se strmě stoupajícími výsečemi. Krov tesaný hambalkové konstrukce, spojovaný kolíky. Podlahy v interiéru většinou betonové. Jižní průčelí o sedmi buňkách s pískovcovým soklem, plochou patrovou římsou a profilovanou hlavní římsou. Kamenná ostění obdélných oken i dveří mají rovná nadpraží, ve vnějším líci dekorativně zvýšené segmentem. Dveřní otvor doplňuje nadsvětlík, schodiště osvětluje menší okno s půlkruhovým nadpražím. Všechna okna byla původně zamřížovaná, originální mříže nahrazeny mřížemi různých typů vč. kopií. Část oken světnic v přízemí nahrazena pravoúhlými otvory s dřevěnými dvoukřídlými ven otevíravými rámovými vraty se zapuštěnými výplněmi, některé z nich nově upraveny v otvory se stlačenými záklenky se šambránami a vrcholovými klenáky. Původně okna jednoduchá desetitabulková s pevným křížem s krycí lištou profilovanou půlkruhem, nyní všechna okna dřevěná dvojitá, převážně šestitabulková. Vstupní dveře a okna schodišť neopravených sekcí z doby výstavby. Mezi 3. a 4. buňkou v přízemí pískovcové ostění průjezdu poterny se stlačeným záklenkem a dvoukřídlými dřevěnými vraty s krokvovým kladením pobití. První buňka od západu zkrácena o západní světnici, v 7. buňce přidán portál do západní kuchyně přízemí. Severní strana upravená po zrušení pevnosti. Do prostoru mezi jednoduchými kasárnami a vnitřní aprovizační chodbou nevedl žádný vstup ani okenní otvor (tento prostor sloužil jako spojovací chodba a přístup na val kurtiny). Půdní prostor byl osvětlen okny v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi a dveřmi v kamenných ostěních. V přízemí a patře zdivo a paty klenby tzv. aprovizační chodby, přerušené prampouchy ponechanými ze zmíněné klenby a prolomené v přízemí i patře nepůvodními okenními otvory různých rozměrů. V 1.NP od východu dvě okna, zazděný půlkruhový dveřní otvor, dvě okna, 2 zazděná okna, zazděný půlkruhový dveřní otvor, okno, zazděné okno, zazděný půlkruhový dveřní otvor, 3 zazděná okna, nika po zazděném dveřním půlkruhovém otvoru, 2 okna, torzo aprovizační chodby, okno, ostění poterny s navýšeným klenákem, 3 okna, torzo aprovizační chodby, 8 oken, zazděný dveřní otvor a novodobé dveře. V 2. NP 10 oken, torzo aprovizační chodby, 2 zazděná okna, 4 okna a zazděné okno. Původní nadzemní zdivo hladké se zbytky omítky. Ve střední části trámové kapsy, paty půlkruhových záklenků a otisk hřebene pultové střechy krytého přechodu nad poternou. Půdní prostor byl osvětlen okenními otvory v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi, vždy dvěma mezi komínovými tělesy. V současnosti je od východu v 3.NP zachováno: v koutě původní ostění dveří na půdu, 4 x původní ostění s probíjenou mříží, menší otvor bez ostění s novou mříží, zazděný otvor, zazděný dveřní otvor, do kterého je vloženo okenní ostění s probíjenou mříží, otvor s novodobou mříží, zazděný dveřní otvor s vloženým okenním ostěním s mříží, otvor s novodobou mříží, ostění s probíjenou mříží, zazděný pravděpodobně dveřní otvor, ostění s probíjenou mříží a okenní otvor. Na hřebeni střechy je 7 komínů, z toho tři obnoveny (v detailu otvorů nesprávně), ostatní se zbytky omítky. Dva komíny v polovině výšky střechy se nacházejí v nejzápadnější části. Obdélníková, nepodsklepená jednotraktová budova spojující dvojitá kasárna č. 34 a 35, mezi bastiony č. I a č.II. a směrovaná východ -západ, kopírující průběh Okružní ulice. Dům čp. 239 je zděný dvoupodlažní s měkkou omítkou v barvě okrové a bílé. Střecha je pultová s původní krytinou z pálených tašek bobrovek se sklonem 30°. Základem konstrukce jednoduchých kasáren byl vždy příčný jednotrakt se samostatnými obytnými místnostmi, přístupnými přímo u ulice. Za vstupními dveřmi se na levé i pravé straně nachází dveře do sousedních místností (bývalou předsíní s klenutou černou kuchyní) přes které je přístup do další místností (původně ložnicí pro sedm vojáků, nejprve byl přístup podélně předsíní, dodatečně byly jednotlivé buňky propojeny průchody různě v místech výklenků pro postele. Přímo proti vstupním dveřím je jednoramenné schodiště do patra. Původně se dispozice v patře opakovala s tím rozdílem, že předsíňkou se do další místnosti procházelo příčně, v současnosti jsou vestavěny různé příčky a průchody jsou na různých místech. Půdní prostor nebyl z prostoru kasáren přístupný, ale ze severní strany valu nad vnitřní aprovizační chodbou. Stropní konstrukce nad 1.NP je z trámů kladených na sraz a uložených na přízemních pasech, vynesených kamennými konzolami šestiúhelného profilu. Stropní konstrukci v 2.NP tvoří silná valená klenba (odolná proti bombardování), se strmě stoupajícími lunetami. Z jižní strany má průčelí 7 příčných traktů, mezi 3. a 4. traktem je průjezd do poterny. Jižní fasáda je ve vodorovném směru dělena pískovcovým soklem a plochou patrovou římsou. Pod střechou je profilovaná římsa. Kamenná ostění obdélných oken i dveří mají rovné nadpraží, ve vnějším líci dekorativně zvýšené segmentem. Dveřní otvor doplňuje nadsvětlík, schodiště osvětluje menší okno s půlkruhovým nadpražím. Původně byla okna jednoduchá deseti tabulková s pevným křížem s krycí lištou profilovanou půlkruhem, okna byla pravděpodobně zamřížovaná, nad dveřmi byla šestitabulková, dvoukřídlá okna. Vnitřní prostory jsou částečně upraveny při užívání objektu armádou, většina podlah je betonová. Na střeše je 7 komínů z režného zdiva. Do prostoru mezi jednoduchými kasárnami a vnitřní aprovizační chodbou nebyl žádný vstup ani okenní otvor (tento prostor sloužil jako spojovací chodba a přístup na val kurtiny). Půdní prostor byl osvětlen okenními otvory v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi. V současnosti je zleva v 3.NP zachováno původní ostění dveří na půdu, 4 x původní ostění s probíjenou mříží, menší otvor bez ostění s novou mříží, zazděný otvor, zazděný dveřní otvor, do kterého je vloženo okenní ostění s probíjenou mříží, otvor s novodobou mříží, zazděný dveřní otvor, do kterého je vloženo okenní ostění s mříží, otvor s novodobou mříží, ostění s probíjenou mříží, pravděpodobně zazděný dveřní otvor, ostění s probíjenou mříží a okenní otvor. V 1.NP zleva jsou dvě okna, zazděný půlkruhový dveřní otvor, dvě okna,2 zazděná okna, zazděný půlkruhový dveřní otvor, okno, zazděné okno, zazděný půlkruhový dveřní otvor, 3 zazděná okna, nika po zazděném dveřním půlkruhovém otvoru, 2 okna, torzo aprovizační chodby, okno, zazděné ostění poterny s navýšeným klenákem, 3 okna, torzo aprovizační chodby, 8 oken, zazděný dveřní otvor a novodobé dveře. V 2. NP 10 oken, torzo aprovizační chodby, 2 zazděná okna, 4 okna a zazděné okno. Severní průčelí je bez omítky z režného zdiva.