venkovský dům

Přízemní dům bezzemka z pozdějšího období zástavby vsi, založené na konci středověku. Dům má roubenou konstrukci v průčelí, od síně pak je zděný. Před vchod do síně původně přiléhala "besídka" (též roubená), což ve zdejším prostředí ojedinělý prvek. Další zvláštností je přesazený líc čelní stěny asi o 120 cm do zápraží, které tak chrání od severovýchodu. Roubené průčelí je svisle obedněno, bednění je olaťované, laťování navazuje na horní obloučkovou lištu a je barevně odlišené od bednění. Sedlová střecha je nad štítem ukončena plochým kabřincem, pod kterým jsou zbytky záklopového prkna, kde se dříve dalo číst: Tento dům jest vyzdvižený Marie a Tomáše Adámka Leta *Páně 1809, dne 29. Juniy. Štít je bedněný svisle pokládanými a olaťovanými prkny. Uprostřed štítu je osvětlovací otvor půdy & zdobně tvarovaný. Okna v průčelí jsou dvě tvaru "T". Zmíněná roubená besídka byla v roce 1971 při úpravách na rekreační chalupu zlikvidovaná a nahrazena novým stavebním řešením odpočinkového místa. Popis L. Štěpán 1988