dům

Dům čp. 6 stojí ve východní části obce. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, tradiční trojdílné dispozice se světnicí vlevo (na západní straně), podélnou jižní stranou orientovaný k místní komunikaci. Dům má podezdívku z lomového kamene, roubenou světnici a patro (vazba na rybinu), sedlová střecha je kryta eternitem. Vstupní jižní průčelí má v rozsahu světnice dvě okenní osy, které v přízemí rámuje jedno široké podstávkové pole s jednoduchou řezbou zdobenými okosenými sloupky a páskami. Okna světnice jsou v líci osazená, dvoukřídlá, čtyřtabulková (dělená v horní třetině), rámovaná dřevěnými šambránami a podokenními římsami, okna v patře nad světnicí jsou členěná stejně a rámovaná jednoduchými dřevěnými šambránami bez profilace. Mezi okny patra jsou dochovány stojky zárubně staršího okenního otvoru. Hlavní vstup v zárubni je ve 3. ose zleva, výplní jsou rámové dveře. Na stojku zárubně vstupu navazuje vpravo, omítané zdivo zděné části domu. Vpravo od dveří se ve špaletě nachází úzké třítabulkové (příčlemi horizontálně členěné) okénko síně, zamřížované svislým prutem. Hmota zděného přízemí hospodářského dílu domu předstupuje značně před linii průčelí světnice a síně, a to o šířku zápraží (nahoře na tuto část dosedá pavlač) a nadto ještě o cca 0,5 m, tento výstupek kryje drobná pultová stříška (dvě řady betonových tašek). V přízemí hospodářské části se nachází jedno obdélné okno na šířku v hluboké špaletě, dvoukřídlé, čtyřtabulkové, zamřížované vodorovným prutem. Patro má v rozsahu síně a hospodářského dílu pavlač, která je v menší, levé části (síň) otevřená, vpravo krytá, bedněná na sraz s lištami. Pavlač vynášejí v rozsahu síně dvě zhlaví vystupujících trámů, v rozsahu hospodářské části pak zdivo přízemku. Dveře na pavlač v zárubni vedou z prostoru horní síně. Zápraží je vybetonováno. Západní štítové průčelí je dvouosé, je zde patrné, že přízemí je na severní straně širší než patro, a sice o cca 0,5 m. Roubenou konstrukci patra vynáší v tomto průčelí podstávka s dvěma poli; vzhledem k rozdílné šířce přízemí a patra dosedá nároží patra nikoli na levý sloupek podstávky, nýbrž na vaznici podstávky zhruba v místě plátování pásku levého sloupku. Sloupky a pásky podstávky jsou zdobeny jednoduchou řezbou, okna přízemí i patra jsou stejná jako odpovídající okna levého dílu jižního průčelí. Mezi okny patra jsou – stejně jako v jižním průčelí – dochovány stojky zárubně staršího okenního otvoru. Štít je bedněn na sraz s lištami, zhruba uprostřed jeho výšky jsou dva drobné okenní otvory. Severní průčelí je v pravé části (část světnice) roubené (bez podstávky) na vysoké podezdívce z lomového kamene, v přízemí s dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem v líci, bez šambrány, s dřevěnou podokenní římsou, v patře bez okenních otvorů. Přesah přízemí před patro je zde kryt živičnou lepenkou na prkenném bednění. Střední a pravou část průčelí zakrývají dva přístavky, bedněné na způsob záklopu a kryté pultovými střechami – vpravo užší a nižší (krytina plech), vlevo široký a vyšší (dosahuje až k úrovni střechy, krytina eternit a v dolní části plech). Východní štítové průčelí má ve zděném přízemku vpravo okenní otvor, v době dokumentace zakrytý svlakovou okenicí, v roubené stěně patra jsou dvě dvoukřídlá čtyřtabulková okna (s dělením v horní třetině) v líci, rámovaná dřevěnými šambránami bez profilace. Štít je bedněn na způsob záklopu, se dvěma drobnými okenními otvory zhruba uprostřed jeho výšky. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný.