kostel Nalezení sv. Kříže s ohrazením hřbitova

Areál kostela Nalezení sv. Kříže (do roku 1679 zasvěcen sv. Petru) se nachází na návrší na východním okraji osady Robousy. Původně dřevěný gotický kostel připomínaný v pol. 14. stol. byl podle v roce 1992 nalezených starších druhotně použitých stavebních prvků pravděpodobně nahrazen zděnou stavbou někdy na konci 15. nebo na počátku 16. stol. V letech 1679 - 1691 kostel přestavěn a v letech 1840 - 1841 stavitelem Josefem Oppolzerem na západní straně prodloužen a doplněn o věž. Kostel obklopuje hřbitov s ohradní zdí s dvěma branami a jednou menší brankou. Při východní stěně ohradní zdi sousoší Kalvárie z roku 1701 od J. Čapka. Součástí areálu bývala samostatná dřevěná zvonice zbořená při stavbě nové věže kostela v letech 1840 - 1841.