vojenský stavební úřad

Jedná se blok budov se třemi křídly ze severní, západní a jižní strany. Od východu je blok uzavřen zdí k níž jsou uvnitř dvora přistavěny dva jednopodlažní domky. Dům je zděný z fortifikačních-tereziánských cihel, má měkkou hladkou omítkou s nárožím s cihelnou, omítnutou, pásovou bosáží. Fasády byly při výstavbě objektu řešeny jednotně, dnešní odlišnosti vznikly postupným prováděním mladších úprav, mají jednoduché členění, odpovídající urbanistickému kontextu i funkci objektu. Křídla jsou třípodlažní, na výšku jsou členěny soklem z pískovcových desek, patrovou římsou mezi 1.NP a 2.NP (u severního a západního křídla hladkou, u jižního křídla z jižní profilovanou), průběžnou profilovanou nadokenní římsou v 3.NP a výraznou profilovanou korunní římsou s deskovým základem. Nadokenní římsa 3. je provedena ve štuku, úseky tvořené překlady oken a nároží jsou kamenné. Korunní římsa je ve spodní části profilu pod deskou štuková (kamenné jsou pouze nárožní desky), horní část profilu je kamenná. Fasáda je převážně členěna okenními otvory s kamenným hladkým ostěním. Střecha na celém objektu je valbová, krytina plechová na bednění, se světlíky, klempířské konstrukce jsou úplné, žlaby jsou zavěšené. Krov je původní vaznicový s dvěma patry hambálků v plných vazbách jsou vaznice (horní, střední, dolní pětiboká a prostřední) neseny lichoběžníkovým rámem (šikmý sloupek, hambálek a rozpěra). Střední sloupek je vynášen dvěma vzpěrami v horní části krovu a funguje jako věšadlo stropní konstrukce nad posledním podlažím. Severní křídlo:Severní křídlo není podsklepeno, u severozápadního nároží se dochoval osmihranný kuželový nárožník – odrazník. Všechna ostění oken a vrat jsou zachována.Severní fasáda má 9 os, uprostřed v 5. ose v 1.NP jsou dvoukřídlá původní segmentová vrata v pískovcovém hladkém segmentovém ostění se stlačenou klenbou. V 1.NP jsou všechna okna z vnější stany zazděná luxfery (za nimi zůstala převážná většina původních oken a mříží). V 2.PN jsou dvoukřídlá, šestitabulková okna, v 1.- 4. ose zleva s novodobou mříží. V 3.NP jsou původní čtvercová, jednoduchá, dvoukřídlá, 4-tabulková okna s torzy novodobých mříží a sítí. Východní fasáda má tři osy, v 1. ose v 1.NP původní jednoduché, čtyřkřídlé, 10-ti tabulkové okno s původní provlékanou mříží, 2.NP dvoukřídlé 2 tabulkové s novodobou mříží, v 3.NP původní okno. 2. osa zaslepená podle původního plánu. 3. osa stejná jako 1. osa, v 1.NP dřevěné obdélné původní dveře v dřevěném ostění nad podezdívkou (bez vyrovnávacích schodů).Jižní fasáda má 7 os, v 1.NP ve 4. ose je průjezd s dvoukřídlými původními segmentovými vraty s původními závěsy v pískovcovém hladkém segmentovém ostění se stlačenou klenbou. V 5. ose v 1.NP okno zazděno luxfery, v 6. ose zazděný portál s luxferovým oknem. V 2.NP jsou v 4. ose nad průjezdem novodobé jednokřídlé dveře, v ostatních osách okna, v 2.NP šesti tabulková, v 3.NP čtyřtabulková. Západní křídlo :Západní křídlo není podsklepeno, u jihozápadního nároží se dochoval osmihranný kuželový nárožník – odrazník. Západní fasáda má 14 os, v 5. ose zleva jsou novodobé obdélné dř., dvoukřídlé dveře. V 1.NP jsou všechna okna v 1.- 10. ose z vnější stany zazděná luxfery (za nimi zůstala převážná většina původních oken a mříží), v 2.PN jsou dvoukřídlá, šestitabulková okna, v 3.NP jsou původní čtvercová, jednoduchá, dvoukřídlá, 4-tabulková okna s torzy novodobých mříží a sítí. Od 11. osy je změněn rytmus a velikost oken, v 11. ose v 1.NP a 3.NP je zdvojené, dvoukřídlé okno ( v 1.NP s novodobou mříží), v 2.NP zdvojené, čtyřkřídlé čtyřtabulkové okno. V 12.-14. ose jsou zdvojená, čtyřtabulková čtyřkřídlá okna s původní ozdobnou vystouplou mříží. V 12. -14. ose jsou v podezdívce sklepní otvory. Východní fasáda za strany dvora má 8 os. V 1. ose v 1.NP je 6-ti tabulkové dvoukřídlé okno s novodobou mříží, v 2.NP je 6-ti křídlé zvětšené okno v dřevěném rámu. Interiér severního a západního křídla je přístupný po společném schodišti, situovaném v severním křídle. V severovýchodní části jsou v patrech dvě samostatné místnosti, pak je dispozičně umístěno schodiště a v severozápadní části a západním křídle jsou dispozičně nerozdělené místnosti skladů s vnitřními pilíři, půdorysně do L. V 1. NP jsou podlahy betonové, v 2.NP a 3.NP jsou zachovány podlahy původní dřevěné, ve velkých místnostech skladů zůstalo zachováno dř. obložení včetně obložení pilířů. Na obložení jsou zachována dř. zasouvací dvířka větracích otvorů, na fasádě se však větrací mřížky nezachovaly. Jižní křídlo :Jižní strana je směrem do Riegrova náměstí reprezentativní, patrová římsa je profilována (oplechovaná), všechna okna v 1.NP mají původní ozdobné vystouplé mříže, uprostřed je průjezd s replikou dvoukřídlých segmentových vrata v původním pískovcovém portálu. Po bocích portálu jsou lizénové pásy, nad nimi římsa s kladím, ozdobená vystouplými kruhy, nad kladím pískovcová profilovaná římsa. Po pravé straně vrat je v 9.ose segmentová nika včetně půdorysného vykrojení podezdívky, zakončená konchou s profilovanou římsou pod konchou.Jižní strana má 15. os, všechna okna jsou zdvojená, čtyřkřídlá, čtyřtabulková. Toto křídlo je podsklepené, ve všech osách jsou sklepní otvory v pískovcové podezdívce. Ostění kolem oken jsou hladká, v 2.NP mají podokení profilovanou římsu a v 3.NP mají podokení profilovanou římsu a nad okny je průběžná profilovaná římsa. Z východní strany má toto křídlo 3 osy, stejně ozdobné jako z jižní strany. V podezdívce jsou sklepní otvory, v 1.NP jsou ozdobné vystouplé mříže, patrová profilovaná římsa, v 2.NP a 3.NP jsou podokení profilované římsy a v 3.NP nad okny je průběžná profilovaná římsa. Okna jsou zdvojená čtyřtabulková. V 2.ose a v 1. ose v 2.NP jsou okna zaslepená. Ze severní strany má fasáda 10 os, sokl z pískovcových desek, patrovou hladkou římsu mezi 1.NP a 2.NP a korunní římsu. Profilované římsy končí na nárožní bosáži. V 1.NP zleva v 1. ose je přístavba, v 2. a 5. ose je čtyřkřídlé čtyřtabulkové okno zapuštěné za ostěním, v 3. a 4. ose je okno zaslepeno, 6., 9. a 10. ose je původní desetitabulkové okno zapuštěné za ostěním. V 7. ose je vybudován novodobý vchod s jednokřídlými dveřmi a v 8. ose jsou původní dvoukřídlá vrata. V 2.NP jsou v 1.- 4. ose čtyřkřídlá čtyřtabulková okna před ostěním, v 5. ose je okno z 1 zazděné, v 6. – 10. jsou původní desetitabulková okna zapuštěná za ostěním s většinou původních skel. V 3.NP je v 1. ose čtyřkřídlé, čtyřtabulkové okno před ostěním, v 2. a 3. ose jsou čtyčkřílá 10-ti tabulková okna před ostěním, v 4. ose je čtyřkřídlé 6-ti tabulkové okno před ostěním, v 5. ose je okno zazděné, v 6. – 10. jsou původní desetitabulková okna zapuštěná za ostěním s většinou původních skel. Průjezd je s asfaltovým povrchem, je zaklenut čtyřmi pruskými plackami na klenebních pásech (uprostřed zdvojených), přecházejících do lisén, uprostřed průjezdu jsou zdvojené klenební pásy. V klenebních polích jsou po stranách jsou mělké apsidy, ve 3. poli zleva je luxferové okno, ve 4. poli jsou po obou stranách klenuté průchody a 5 schodů do zvýšeného přízemí. Východní křídlo je podsklepeno, sklep je tvořen třemi trakty. Komunikační chodba vede při straně dvora, má valenou klenbu shodnou s osou křídla. Sklepy i chodba jsou zaklenuty valenou klenbou, podlaha je hliněná. Sklepní prostor, tvořící příčné trakty je rozdělen na místnosti se dvěma sklepními otvory, které jsou ve vysokých špaletách. Vchody do sklepů jsou s pískovcovým ostěním na němž bylo původní číslování, některé dveře jsou původní. Do sklepů na několika místech zatéká. Pravá chodba směrem od průjezdu má proti novodobým dveřím na dvůr původní dvoukřídlé dveře do sklepa s kamenným ostěním. Schodiště je přístupné z chodby, je tříramenné s podestami s kamennou původní dlažbou, pravotočivé, s železným ozdobným zábradlím mezi čtyřmi pilíři a klenbou mezi sloupy ve tvaru kobylí hlavy. Má 11 stupňů, podestu, 6 stupňů, podestu a 10 stupňů, do dalších pater pokračuje 10,6,10 stupňů, z 3.NP na půdu vede schodiště s 10 stupni, podestou, na ní vpravo původní masivní dvoukřídlé dveře s kamenným ostěním, dále přímé schodiště. Shodné schodiště sestupuje do sklepa. Schody jsou pískovcové, dlažba je novodobá. ( včetně podest). Na schodištích jsou pruské a české klenby na pasy, mezi pasy ve stěnách na podestách dvě mělké niky. V 1., 2. a 3.NP je rovněž třítaktová dispozice, v hlavním traktu jsou obytné místnosti jsou přes dvě okenní osy a v. 2. a 3.NP mají rovné stropy, shodné jako v severním traktu. V jednotlivých podlažích jsou průběžné spojovací chodby při straně nádvoří, zaklenuté českou plackou na pásech. Z této chodby směrem do prostředního traktu vedla jednoduchá okna 10-ti tabulková s provlékanou mříží v pískovcové ostění. Do chodby ústily otvory komínů s pískovcovým ostěním. V 3.NP ze západní strany jsou lítací dvoukřídlové dveře na chodbu (pravděpodobně původní). Z vnitřních okenních otvorů se v 3.NP zachovalo osm 6-ti tabulkových oken, 6 s provlékanou mříží a 2 komínové otvory. Hlavní trakt do ulice Lidické má mírně stlačenou klenbu a za každou lichou okenní osou je klenební pás. V některých pásech jsou v současnosti vestavěny příčky. Prostřední trakt je předělen na jednotlivé úseky, zpravidla na dvě okenní osy a umožňuje průchod do hlavního traktu. Dům u východní zdi u severního křídla: je jednopodlažní se sedlovou střechou s hřebenem kolmým k severnímu křídlu a plechovou střechou (z východní strany proraženou, poškozenou) a komínem. Dům má cihelnou podezdívku, hladkou omítku a cihelnou, profilovanou korunní římsu. Z východní strany má 3.osy, v 1. a 3. ose zleva okno s pískovcovým hladkým ostěním s provlékanou mříží V 1. ose 6-ti tabulkové, v 3. ose dvou tabulkové), prostřední osa je bez ostění se zdvojeným dvoukřídlým oknem. Z jižní strany dvora jsou rovněž 3. osy, 1. zleva má zazděné okenní ostění s malým oknem, v 2. ose jsou jednokřídlé, obdélné novodobé dveře, v 3. ose jsou původní dvoukřídlá segmentová vraty s původními závěsy v pískovcovém hladkém segmentovém ostění se stlačenou klenbou.Dům u východní zdi u jižního křídla: je jednopodlažní se sedlovou střechou s hřebenem kolmým k severnímu křídlu a plechovou střechou. Dům má cihelnou podezdívku, hladkou omítku a cihelnou, profilovanou korunní římsu. Z východní strany není žádný otvor. Z jižní strany jsou troje prkenná, obdélná vrata. Z jižní strany je hladká omítka.Ve východní zdi spojující přízemní domy jsou novodobé dveře bez ostění, zeď je hladká omítnutá s cihelnou podezdívkou a pískovcovým zakončením. Mezi domy je novodobá přístavba garáže s pultovou plechovou střechou a obdélnými plechovými vraty.