dům

1. dům č.p.27 Dům byl postavený ve třetí čtvrtině 19. století na skále nad městským příkopem. Ze starší stavby jsou sklepy, v horní části valeně zaklenuté, ve spodní rozlehlá místnost vytesaná do skály, s bývalou výpadovou chodbou do městského příkopu a lavicemi podél tří stran. V přízemí domu s průjezdem segmentové a neckové klenby, patro plochostropé. Nárožní dům, dvoupodlažní, ukončuje řadovou zástavbu jižní strany náměstí. Uliční fasáda třídílná s mělkými bočními rizality a hlavní římsou se zubořezem, v přízemí v levé části průjezd do dvora a pět okenních os, z toho tři zazděné v patře sedm okenních os, krajní dvě vpravo zazděné. Západní štít je členěný římsou, která je pokračováním hlavní římsy uličního průčelí,V přízemí a patře západního štítu po 4 okenních osách, horní část štítu je členěna okny ve dvou úrovních a kulatými větracími otvory krytými větrací mřížkou. Vlastní okna nová z poslední opravy, osazená mírně za líc fasády, dvojitá, dvoukřídlá, s poutcem, spodní část dělená na 6 tabulek. Krytina drážkové pálené tašky. Vrata do průjezdu jsou původní, rámová výplňová, dvoukřídlá dělená na 6 výplní, klapačka bez ozdob. Okna novodobá dvoukřídlá, dovnitř otevíraná, se segmentovým záklenkem a poutcem. Dvorní průčelí s vraty do průjezdu se segmentovým záklenkem, vrata bedněná, novodobá, okna do dvora novodobá, 1 plastové, 1 sklobeton, v patře dvorní fasády zatím dochované jedno okno původních rozměrů a s původním členěním. U hřebene střechy dva novodobé, vysoké komíny.