dům

Dům je součástí řadové zástavby severní fronty náměstí. Zastřešen je sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s komunikací. Střešní rovina do ulice je opatřena dvojicí sedlových vikýřů. Ze straší fotografie z roku 1963 (archiv NPÚ) je zřejmé, že vikýře byly před touto úpravou pultové. Střešní krytinou jsou dnes pálené tašky s vlnou (tzv. portugalky). Předchozí krytinou byly dvojitě kladené pálené bobrovky. Hladce omítané hlavní vstupní průčelí je obou podlažích členěno trojicí okenních os. Všechny otvory jsou ve vrcholu ukončené mírnými segmentovými záklenky. Vstup do domu je ve třetí ose zleva. Uzavřen je dvoukřídlými dveřmi s kazetovými výplněmi (celkem 6 kazet) a vnější klapačkou členěnou patkou, dříkem a hlavicí. Dveře mají ve vrcholu prosklený nadsvětlík. Vstup lemuje profilovaná šambrána. Profilované šambrány lemují i veškeré okenní otvory. Okenní otvory mají v obou podlažích podokenní římsy. Římsy v patře jsou v patře vespod opatřeny zubořezem. Okna jsou dvojitá, vnější osazená v líci fasády. Členěna jsou na čtyři křídla do tzv. latinského kříže, křídla ven i dovnitř otevíravá. Přízemí od patra odděluje profilovaná kordonová římsa. Patro vrcholí výrazně předsazenou římsou korunní, opatřenou ve spod zubořezem.Dispozice přízemí je dvoutraktová. Na pravé straně dispozice probíhá chodba zaklenutá segmentovou klenbou, zesílenou pasy. Místnost do náměstí v levé části dispozice je zaklenuta nízce vzdutou klenbou s pravoúhlým zrcadlem. Horní úroveň suterénu je zaklenuta půloválnou valenou klenbou, z ní se sestupuje do spodní úrovně vyhloubené ve skalním podloží.